Jump to content

Árcsökkenésre számítanak az ingatlanközvetítők az albérletpiacon

2020. 07. 22. 09:31

Árcsökkenést eredményezhet az albérletpiacon a rövid távú lakáskiadás korlátozása - derül ki az MTI-hez elküldött ingatlanközvetítői elemzésekből.

Sajtóértesülések szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs elfogadta azt a javaslatot, ami korlátozná a rövid távú lakáskiadást, eszerint 120 vendégéjszakában korlátoznák éves szinten a lakások rövid távú kiadásának lehetőségét. Idén pedig október és december vége között 30 napos korlátot vezetnének be.

A Duna House becslése szerint az intézkedés Budapesten 10-15 ezer lakást érinthet a 900 ezerből. Az albérleti árak az idegenforgalom visszaesése miatt már eddig is jelentős mértékben csökkentek, megkönnyítve a bérlők helyzetét - írták. Várakozásuk szerint idővel az ingatlanok ára is mérséklődhet, mivel a rövid távú kiadásra szánt ingatlanokat a tulajdonosok egy része valószínűleg eladja. A nagyobb kínálat miatt akár 7 százalékkal is eshetnek az árak Budapest belvárosában - tették hozzá.

A Duna House kedvezőtlen következményekre is számít a kiadási lehetőségek korlátozásával. Sok lakás felújítása elmaradhat, ha nem hasznosulhatnak albérletként, és az sem zárható ki, hogy az albérletpiac egy része a szürke- és a feketegazdaságot fogja gyarapítani - olvasható az elemzésben.

Az ingatlan.com elemzése szerint az árak csökkenéséhez vezet az is, hogy a rozsdaövezetekben építendő bérlakásokat áfamentesen adhatják majd bérbe a vállalkozók. Az albérletpiacon megjelenhetnek a hibrid lakások, vagyis a tulajdonosok rövid és hosszú távra is kiadhatják ugyanazt az ingatlant. Az év nagy részében például diákok lehetnek az albérlők, akiknek a helyét a nyári hónapokban turisták vehetik át.

A lakásárak csökkenésével az ingatlan.com is számol. Különösen jövőre várnak jelentős áresést a járvány gazdasági utóhatásai és a hitelmoratórium megszűnése miatt. A lakáskiadás korlátozása a befektetők érdeklődését is visszaveti, tehát a kereslet mérséklődése is hozzájárulhat az árak csökkenéséhez - írta az ingatlan.com.

Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője szerint az új szabályozás bevezetése a mostanra kialakult helyzet konzerválása felé mutat, jóval kevesebb tulajdonosnak éri majd meg a rövidebb szezonális bérbeadás.

A Otthon Centrum saját adatain alapuló felmérése szerint 2020 második negyedévében a Budapesten bérbe adott lakások átlagos egy négyzetméterre vetített havi bérleti díja 3030 forint volt, 13,5 százalékkal kevesebb 2019 negyedik negyedévéhez képest. Ugyanakkor a belvárosi albérleti átlagárnál jellemzően harmadával-negyedével olcsóbb külső kerületekben fél év alatt akár 15-24 százalékkal is megnőtt a bérleti díj, míg a rövid távú bérbeadás népszerű célterületein, a VI., VII., VIII. kerületben több mint 10 százalékkal csökkent.

A jelentősebb albérleti piaccal rendelkező vidéki nagyvárosokban szinte nem volt változás az elmúlt időszakban, ami jól mutatja, hogy a rövid távú kiadás elsősorban a fővárosi ingatlanpiacon meghatározó - tette hozzá az elemző.

A jó minőségű airbnb lakások megjelenése az albérletpiacon nemcsak a bérleti díjakat mérsékelte, de a megszokottnál jóval igényesebb, berendezett lakásokkal bővítette a kínálatot, ami várhatóan a hosszú távra bérbeadott lakások átlagos minőségére is hatással lesz - tette hozzá.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)