Jump to content

5 dolog, amitől azonnal eldugul a lefolyód

2020. 06. 18. 19:05

Van a bizonyos tiltólista, ami azokat a dolgokat sorolja fel, amelyeknek véletlenül sem szabadna a mosogatóban, majd a lefolyóban kikötnie. Nos a fő probléma az, hogy még mindig nem tudjuk mit szabad és mit nem leküldeni a lefolyóba, úgyhogy most rendet teszünk e téren.

A konyha leginkább megterhelt és igénybe vett része a mosogató és azon belül is a lefolyó. Gyakorlatilag minden ott végzi, amit lusták vagyunk kidobni a szemetesbe, vagy szimplán ártalmatlannak értékeljük, csak azért mert kicsi, vagy mert folyékony.

A duguláselhárító száma megvan?

Mert szükséged lesz rá, ha az alábbi öt, leghétköznapibb dolgot rendszeresen útjára bocsátod a mély felé. Hiába a szűrő, a forró vizes kezelés, mert van ami még akkor is ottmarad, ha már minden lefolyótisztító praktikát bevetettél. Egy kis odafigyeléssel, viszont sem duguláselhárítóra, sem állandó lefolyótisztításra nem lesz szükség.

Tészta

Óhatatlan, hogy egy-két fürge makaróni le ne csusszanjon a lefolyóba, ami baj. A tészta ugyanis nagyon könnyedén megtapad a lefolyócső oldalán, és szépen lassan megduzzadva odaszárad. A morzsát, és az apró maradékokat se dobd a mosogatóba, mert hasonlóan a tésztához megtapadnak, összeállnak, és nagyon hamar eltömítik a szabad lefolyás útját.

Olaj

Azt még a kezdő háztartásvezetők, egyedül élők, és konyhatündérek is tudják, hogy olajat nem öntünk a lefolyóba, csak abban az esetben, ha épp nincs jobb délutáni program, mint a lefolyó szétszedése.

Az olaj gyakorlatilag rátapad a cső oldalára, és szépen lassan beszűkíti azt. A nagyobb ételmaradék, és egyéb hulladék pedig egy idő után benne ragad, és kész is baj. Persze egyszerűbb beleönteni, de egy-egy alkalom is elég ahhoz, hogy nem működjön megfelelően. Inkább szánj rá fél percet, és nem kellő olajat öntsd üvegbe és dobd ki, vagy vidd a közeli benzinkútra.

Hús

Soha és semmilyen körülmények között ne próbáld meg a húscafatokat leengedni a lefolyón. Egyrészt iszonyatosan büdös lesz utána a mosogató környékén napokig, másrészt szintén elakadhat útközben a hús, harmadrészt pedig a benne található rengeteg baktérium pillanatok alatt megtapad a csövön, sőt még a mosogatótálcán is. Ezért húst, a lehető legszükségesebb esetben hagyj csak sok időre a mosogatóban.

Gyógyszerek

Nagyon filmes mozdulat leengedni egy marok gyógyszert, de egyben nagy butaság is. Ez inkább ökológiai, mintsem a lefolyóra gyakorolt negatív hatása miatt fontos, ugyanis a szennyvizet nem lehet mindentől megtisztítani. A gyógyszerekben lévő bizonyos hatóanyagokat nem képes kiszűrni a víztisztító rendszer, ami így belekerül a vizekbe, és az ivóvízbe is. Nem csak az állatokra, de ránk is hatással vannak, még ha jó darabig észrevehetetlen is marad a hatás.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)