Jump to content

Eperlekvár házilag, ügyesen

2020. 06. 16. 15:05

Szezonja van, finom is - kell ennél több ok? Persze, hogy kell. A házi eperlekvárt csomó mindennel meg lehet bolondítani, ellenben a készen vásárolttal.

Az eperlekvár nagyon finom, ízes és süteménybe, reggelinek vagy vacsorára is tálalható. Mivel a szedd magad eperföldek korlátlan mennyiségű epret kínálnak, így bőségesen betárazhatunk belőle, sőt ha eleget készítünk, még télire is marad.

Lopd vissza a nyár ízét dzsemmel!

A hideg, szürke, borús időben hidd el nagyon jól fog esni egy falatnyi eperdzsem, úgyhogy ne légy rest és tény el legalább fél tucat üveggel. Az eperlekvár készítés időigényes, így érdemes hétvégére időzíteni, jobb program híján még a családot is összehozza.

Eperdzsem recept és a hozzávalók:

- 1 kilogramm eper
- 1 kg befőzőcukor
- 1 dl víz

Elkészítése

Az alaposan megmosott, megtisztított epreket tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a befőzőcuktor, majd a vizet, és forraljuk nagyjából 6-8 percen keresztül. Ha kész azonnal töltsük üvegekbe. Tipp: akkor lesz igazán jó, ha főzés közben nem esnek szét az eperszemek, ha pedig egy kis plusz ízt csempésznénk bele, egy csepp kikőrrel megtehetjük.

Eperlekvár és a hozzávalók:

- 1 kilogramm eper
- 1 kg befőzőcukor
- dzsemfix szükség szerint

Elkészítése

Az alaposan megmosott, megtisztított epreket vágjuk fel, majd tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a befőzőcukrot, a dzsemfixet, és forraljuk nagyjából 6-8 percen keresztül. Ha kész azonnal töltsük üvegekbe. Tipp: próbaként tegyünk néhány csepp lekvárt egy tányérra. Ha a lekvár azonnal megkocsonyásodik, akkor betölthetjük az üvegekbe.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)