Jump to content

Ha van miért felkelned, az alvás is könnyebben megy!

2020. 06. 15. 09:05

Sokkal jobban alszanak azok az emberek, akiknek van miért felkelniük - az egyik neves alvási kutatóközpont tanulmányából legalábbis ez derül ki. Sőt, nem csak hogy jobban alszanak, hanem kevesebb alvási apnoét és nyugtalan láb szindrómát produkálnak azok, akiknek motiváltan, tettre készen ébrednek, mert céljuk van az életben.

A Northwestern Medicine and Rush University Medical Center kutatása az első, ami feltárta az életcél és a jobb alvásminőség közti összefüggést. A korábbi megfigyelésekkel ellentétben ez a vizsgálat nem csak az egyszeri alkalmakra fókuszált, hanem arra volt kíváncsi, hogy hosszú távon altatómentes is megfelelő-e az alvás abban az esetben, ha az embernek van célja.

A holnap motivációja

Általában az idősebb korosztály szenved inszomniában, elalvási és alvási nehézségekben, amit a legtöbbször altatóval orvosolnak. Ez utóbbi átmenetileg valóban megoldást nyújt, ám hosszú távon paradox hatást fejt ki, és csak jobban felerősíti az alvási problémákat.

A kutatás során épp ezért főként az idősebb korosztályra koncentráltak, amelyhez 823 idős embert vizsgáltak. A vizsgálati alanyok átlagéletkora 79 év volt, és egyikünk sem szenvedett szellemi vagy agyi zavarban. Ezen kívül a résztvevők több mint fele afroamerikai volt, 77 százalékuk pedig nő.

A felmérés kérdőíves formában zajlott: 10 kérdés firtatta az életcélokat, 35 pedig az alvásra és annak minőségére kérdezett rá. Az egyik kérdés például így hangzott: „Jól érzem magam, amikor arra gondoltok, hogy miket vittem véghez a múltban, és amikor arra, hogy mi mindent csinálhatok még a jövőben.”

A válaszokat elemezve kiderült, hogy azok, akik úgy vélik életüknek értelme és célja van 63 százalékkal kevesebb alvási apnoét és 52 százalékkal kevesebb nyugtalan láb szindrómát produkálnak, mint azok, akik értelmetlennek, céltalannak titulálták életüket.

A kutatás nagy előrelépést jelenthet az alvászavarok gyógyszermentes kezelésében. Arlener Turner, a tanulmány szerzője, azzal kommentálta az eredményeket, hogy „a kutatás következő lépéseként meg kell vizsgálni a mindfulness terápiák hatékonyságát az életcél meghatározásában, ezáltal javítva az minőségét.”

Tehát, ha van motivációt és életcélod, sokkal könnyebben fog menni az elalvás, mintha csak élsz bele a nagyvilágba, és várod, hogy valami majd történik. Keress új kihívásokat például a sportban, alkoss és légy kreatív, esetleg próbáld ki magad az önkéntesmunkákban. Az életben annyi minden van, amiért érdemes felkelni, még akkor is, ha épp senki nem vár otthon.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)