Jump to content

A tökéletes alvás és a párna összgangja

2020. 06. 04. 17:35

Párnát ér a fejed és éberebb vagy, mint előtte? Ráuntál a bárányszámlálgatásra, de mélyalvás helyett minden zajra felébredsz? A megoldás olyan egyszerű, hogy nem a dokihoz, hanem a legközelebbi bútorboltba kell elmenned érte.

Kevés rosszabb dolog van a nem megfelelő alvásnál. De mit is értünk rossz alvás alatt? Nehéz lenne egyetlen szóval összefoglalni, mert oly sok változata van, mint égen a csillag. A nehézkes elalvás, az éjszakai felébredés, a visszaalvás képtelensége, a hajnali ébredés, a szakaszos alvás, az éberálom mind-mind bosszantó állapot, már egyetlen éjszaka során is, nemhogy állandóan. A megoldás, a relaxációs technikák, a sport, a megfelelő táplálkozás és az alvássegítő természetes szerek mellett a párnában is rejlik.

Rossz párna, rossz alvás?

Nos, igen. Persze a határidők és az átmulatott éjszakák is feleőssé tehetők, viszont a Casper Mattress által végzett Google felmérés is az előbbit támassza alá, mármint azt, hogy elsősorban a párna hozza az édes álmokat. A felmérésben résztvevő britek 41 százaléka ért azzal egyet, hogy a kényelmes párna a jó alvás kulcsa, míg 18 százalékuk a filmre való elalvásra voksol, és 6 százalékuk inkább jógázik lefekvés előtt.

A jó párna kiválasztása azonban nem olyan egyszerű. A libatollpárna és a puhapamuton túl rengeteg formájú, anyagú és tulajdonságú párna várja az aludni vágyókat, így érdemes hátra hagyni a megszokottat és kipróbálni valami sokkal jobbnak ígérkezőt.

A jó párna ismertetői

Nem egyszerű kiválasztani azt az egyet a hatvanból, ami megfelelő. Viszont néhány szempont figyelembe vételével, máris szakértővé válhatunk.

Az egészséges alvás szempontjából a hagyományos párnák helyett érdemes az úgynevezett anatómiai kialakítású, más néven kontúrpárnák kipróbálása. Ezek a párnák kialakításuknak köszönhetően egyszerre támasztja a nyaki részt és a fejet.

A párna magassága sem mindegy! A maximális kényelemet és egészséges alvást a memóriahabos párnák maximalizálják. Mivel ezek a hőre lágyulnak, így teljes mértékben felveszik a fej és a nyak alakját, így a lehető legkényelmesebb fekvőpozíciót biztosítják. Érdemes a hagyományos párnákkal szemben a memóriahabosat előnyben részesíteni. Végezetül pedig, válasszunk mosható huzatosat!

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)