Jump to content

Mit árul el az éjszakai testhőmérséklet?

2020. 05. 21. 17:05

Jéghideg végtagokra, esetleg az egész testet elöntő forróságra ébredsz? Mindkettő fontos dolgot jelez, amiről nem árt tudni.

A pihentető alvás egyik fontos eleme a megfelelő hőmérséklet biztosítása. A túl hideg és a túl meleg is befolyással van alvásunkra, és elalvásunkra, nem beszélve testünk hőmérsékletéről. A hideg végtagok és az izzadó tenyér szintén nem segít az álomba merülésbe.

Kihűlt test, fagyos végtagok

A meleg paplan, a vastag zokni, és a pamutpizsama sem elég, hogy melegen tartsd végtagjaid? Akkor érdemes elmenni és kivizsgáltatni a pajzsmirig működést, ugyanis annak alulműködése produkál ilyen tünetet. Kifejezetten éjszaka figyelhetők meg a hidegebb periódusok, mert a betegségre jellemző csökkent anyagcsere-folyamatok ilyenkor tovább lassulnak. Szintén aggodalomra ad okot, ha a hideg végtagok mellett fáradékonyság, lehangoltság, székrekedés, hízás is megjelenik.

A hideg, átfagyott végtagok cukorbetegségre is utalhatnak. Az úgynevezett hipoglikémiás állapotot létrehozó alacsony vércukorszint hűvös végtagokkal, az arcon és a testen megjelenő hideg verejtékezéssel, fázással, remegéssel jár. Nehéz észlelni magunkon, de ha reggel verejtékben úszó pizsamára ébredünk, esetleg szájszárazságra, akkor érdemes megkérni egy családtagunkat, hogy éjszaka figyeljen alvás közben.

A krónikus hideg végtagok mögött érszűkület is állhat. A fokozott fázékonyság, az elkékült kéz- és lábujjak a nem megfelelő vérkeringés tünetei lehetnek. Mozgás hatására javulhat a tünet, éjszaka és reggel dermedt kéz- és lábujjakra ébrednek az érintettek, amit a meleg takaró és zokni sem szüntet meg.

Forró test

Az éjszakai izzadás, a meleg testfelület is jelzésértékű. A hátterében szintén állhat cukorbetegség vagy keringési probléma. Utóbbi esetében egy stresszes nap után gyakori, hogy átizzadt pizsamában kelünk fel. A megelőzés érdekében addig ne feküdjünk le, amíg úgy érezzük, nem szabadultunk meg legalább részlegesen a nappali problémáktól. Ebben sokat segítenek a gyógyteák, homeopátiás készítmények.

Viszont a forró test, és a hideg veríték párosa valami egészen mást jelez, méghozzá a cukorbetegséget. A vércukorszint emelkedésének egyik jele az átlagosnál melegebb bőr. A panasz éjszaka fokozódik. Különbség a kísérő tünetei vannak: szájszárazság, gyakori vizelés, bőrviszketés.

Testünk árulkodik hogylétünkről, figyeljünk oda az intő jelekre, és ha szükséges forduljunk szakemberhez. Persze éjszaka nehezebb megfigyelni magunkat, de vannak intő jelek, amelyek utalnak a fent említett jelenségekre.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)