Jump to content

A legjobbat szeretnéd kedvencednek? Erre figyelj!

2020. 05. 18. 20:00

A legtöbben naponta egyszer etetik kutyájukat a készen kapható tápokkal, konzervekkel, de a kisebb és nagyobb testű állatok igénye eltérő lehet, mind gyakoriságban, mind minőségben.

Mire figyeljünk az etetésnél?

Mátray Árpád állatorvos hasznos tanácsai a következőek. A házi kedvenceink etetése többféleképpen is megoldható. Ezelőtt 40-50 évvel, bár még nem voltak állateledel boltok, nem lehetett a különféle ízesített kutya-, macskatápokat, konzerveket, szalámikat vásárolni, az emberek mégis tartottak házi állatokat. Házilag készített eledelekkel, vagy a családi asztalon megmaradt finomságokkal etették őket.

Otthoni koszt, bátran adható!

Az elmúlt fél évszázadban azonban sokat változott a világ, majd mindenkinek felgyorsult az élete, átalakultak az étkezési szokásaink is. Sokkal kevesebben főznek otthon, mint régen, így nem maradnak maradékok a háziállatoknak. A legtöbb háztartásban még élelmiszer alapanyagból sincs annyi, hogy abból le tudjanak csippenteni egy-egy adagot a házőrzőknek.

Ez nem jelenti azt, hogy aki mégis szán időt és energiát arra, hogy kedvenceinek főzzön, vagy nyers húsféleségeket adjon, nagy hibát követne el. Egy dologgal azonban számolni kell: biztosan nem tudunk az állat fajtájának, korának, fizikai leterheltségének megfelelő összetételű eledelt biztosítani. Némely tápanyagból többet, másikból a szükségesnél kevesebbet fogunk neki adni, ami előbb-utóbb valamilyen egészségügyi problémához vezethet.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)