Jump to content

A járvány gazdasági hatásai eltérően érintették a kereskedelmi ingatlanpiac részeit

2020. 05. 15. 14:19

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai eltérően érintették a kereskedelmi ingatlanpiac szegmenseit: a turizmushoz és a vendéglátáshoz kapcsolódó ingatlanoknál azonnal jelentkeztek likviditási problémák, a logisztikai ingatlanszektor viszont a járvány hatására átalakuló ellátási és kereskedelmi csatornák (e-kereskedelem) miatt a kibontakozó változások nyertese is lehet – közölte a Deloitte hétfőn az MTI-vel.

A kereskedelmi ingatlanok körében a kiskereskedelmi üzleteknél – a diszkontokat és a hipermarketeket kivéve – és a hoteleknél okozott a járvány rövid távon azonnali és jelentős sokkot, amelynek mértékét mutatja, hogy a hotelek kihasználtsága 70–90 százalékkal visszaesett.

Ugyanakkor megjegyezték, az üzleti ingatlanok többségénél néhány hónap alatt normalizálódhat a helyzet, ehhez azonban szükség van az érintettek (tulajdonosok, bérbeadók, üzemeltetők, finanszírozók és munkavállalók) együttműködésére. Az üzleti tanácsadóknak pedig többek között a bérleti feltételek újratárgyalásában vagy a hitelből történő finanszírozás újrastrukturálásában van fontos szerepük. A legtöbb EU-s országban az állam is jelentős szerepet vállal a harmonizációban, például a bevásárlóközpontok bérbeadói és bérbe vevői oldal közötti megállapodások új kereteinek megalkotásában.

A Deloitte azonban úgy véli, optimizmusra ad okot, hogy a jelenlegi helyzet sok tekintetben különbözik a 2008-astól: a vállalkozások pénzügyileg erősebbek, a bankszektor egészségesebb, a válság kezdetekor a munkanélküliség alacsony szinten állt és a világban korszerűbb az alkalmazott technológia.

A Deloitte számos iparágban nyújt könyvvizsgálati, valamint adó- és egyéb tanácsadási, továbbá jogi szolgáltatásokat állami és magáncégek részére egyaránt, a társaság több mint 150 országban van jelen.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)