Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Legalábbis minden asztalon jól mutat egy csokor virág, ami a legrosszabb napokon is mosolyt csal az ember arcára. Sajnálatos módon viszont hamar elhervadnak a természet szépségei, ám egy-két házi praktikával megnövelhetjük élettartamukat.
Vízmelegség
A váza vízhőmérséklete is döntő lehet a növények élettartamát illetően. Az ideális a megszokottnál egy kicsivel melegebb víz, mert így a virág kevesebb vizet veszít, a párolgás miatt pedig állandó nedvesség éri tetőtől-talpig.
A váza mérete
Minél nagyobb annál jobb. A nagy méretű edény vagy váza azért ideális a növények hosszabb távú életben tartására, mert azáltal nincsenek egymáshoz túl közel és szorosan, így nem nyomják el egymást, és mindnyájan ugyanannyi fényhez és tápanyaghoz juthatnak.
Szintén fontos, hogy mindig tiszta vázát használjuk, mert a baktériumok száma ezáltal redukálható a leginkább.
Metszés
Az alsó leveleket érdemes levágni, ahogy a növény szárát is visszametszeni 1-2 centimétert a vásárlást követő napokban. Egyrészről a levágott levelek nem merülnek el a vízben tápanyagul szolgálva a baciknak, másrészről a szár is felfrissül.
Vízcsere
Az ideális hőmérsékletet követően a vízcsere a másik fontos tényező. Minden nap ki kell cserélni a növény vizét ahhoz, hogy maximális élethosszát elérje.
A növények nagyon fontos tápanyaga a kalcium, amit legegyszerűbben tojáshéjból nyerhetsz ki. Biztos a te konyhádban is akad néhány levetett héj, amit apróra törve hozzákeverhetsz a vízhez.
Cukor
Számos növényfajta kedveli a cukor vizet, gyorsabban, látványosabban fejlődésnek indul tőle. Ilyenek a fikuszok és a szobanövények javarésze, de a vágott virág is tovább marad friss, ha hagyományos víz helyett, cukros-citromos vízbe teszed. Elég egy kanál, és az eredmény nem marad el.
Napfény és fűtőtest
Noha a vágott virágok is igénylik a fényt, nem szabad közvetlenül kitenni a tűző napsugaraknak, ahogy a fűtőtest melegének sem. Sőt gyümölcs mellé se helyezd, mert azok kis mennyiségű etilént bocsátanak ki, ami a virágok hamarabbi hervadásához vezet.
Fajták és az összhang
Ha csokorban érkezik a növény, akkor érdemes szem előtt tartani, hogy mindegyiknek más az igénye. Például a frissen vágott nárcisz és jácint vegyi anyagokat bocsát ki, ami más virágokat megmérgezhet.