Jump to content

Praktikus tanácsok az otthoni karanténhoz

2020. 03. 23. 12:32

Kiemelten fontos, hogy mindenki, aki megteheti, maradjon otthon a járvány ideje alatt, beleértve ebbe az időseket, a fiatalokat és a külföldről hazatérőket is. Azoknak is otthoni karanténban kell maradni, akikről megállapítják, hogy koronavírus-hordozók, de tünetmentesek vagy csak enyhe tüneteik vannak.

koronavirus.gov.hu praktikus tanácsokkal segít, és néhány alapelvet mutat az otthoni karanténhoz, akár önkéntes az, akár a hatóság rendelte el:

Az otthon karantén szó szerint azt jelenti, hogy otthon kell lenni, vagyis nem lehet elhagyni a lakást. Aki családi házban, kertes házban él, az természetesen az udvarra, kertbe kimehet. A lényeg, hogy a másokkal való szoros érintkezést kerüljék.

Amennyiben valaki nem egyedül él, akkor különítse el a háztartásban magát olyannyira, amennyire az csak lehetséges.

Hogyha olyan lakásban, esetleg családi házban lakik, ahol több toalett van, fürdőszoba van, akkor egyet különítsen el, ami csak az övé, és a család többi tagja a másikat használja. Ha erre nincsen lehetőség, akkor a közösen használt fürdőszobát, WC-t gyakran kell takarítani, fertőtleníteni.

Fontos a rendszeres takarítás és fertőtlenítés hipóval, klórtartalmú vagy vírusölő fertőtlenítő szerekkel.

A mosás és mosogatás 60 fokos vízzel történjen. Ez egy nagyon érzékeny vírus, tehát a környezetben nagyon gyorsan elveszíti a megbetegítő képességét, kiszárad néhány órán belül, illetve már ötven-hatvan fokon tulajdonképpen elpusztul.

Konyharuha helyett papírtörlőt érdemes használni, a fertőzött, fertőzés-gyanús személy eszközeit pedig el kell különíteni a család többi tagjáétól.

Fontos a köhögés, tüsszentés szabályainak a betartása. A papírzsebkendőt azonnal ki kell dobni a szemetesbe, utána pedig alaposan kezetmosni.

A háztartási hulladék kezelésére célszerű dupla falú zsákot használni. Gyakran kell szellőztetni.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)