Jump to content

Rezsicsökkentés öt lépésben a téli időszakra

2019. 12. 31. 19:00

Nemsokára beköszönt a december, ami egyenlő a fűtésszámla és a mínuszok exponenciális növekedésével. No de, öröm az ürömben, hogy a téli villany-és fűtésszámla a kit repkedő mínuszok mellett is kordában tartható anélkül, hogy fázni kellene a lakásban.

Az ember szívesebben vásárol karácsonyi ajándékot, mintsem fizet ki egy kisebb vagyont a gáz-villany és fűtésszolgáltatónál. Legalábbis a legtöbbünkkel ez biztos így van. Ahhoz viszont, hogy egy kicsit spórolhassuk a számlákon, de a melegről se kelljen lemondanunk, néhány praktikus lépést nem árt megfontolni.

Hidegben szellőztetni?

Sajnos nem lehet lemondani róla. Tény, hogy a meleg és haloványan büdös szoba kényelmesebb, mint a 10 perc szellőztetés után friss és hideg nappali, de a kényelmet olykor fel kell áldozni az egészség oltárán.

Ha számlabarát módon akarsz szellőztetni, akkor részesítsd előnyben a reggeli negyed órás szellőztetést, illetve a napközbeni néhány perces változatot. Mindkét esetben csinálj huzatot, mert így ugyan cserélődik a levegő, viszont a falak nem hűlnek ki! A szellőztetés után pedig érdemes a függönyöket elhúzni, netán leengedni a redőnyt is félig, mert így gyorsabban melegszik fel a lakás és kisebb a hőveszteség is.

Sütni, főzni, sütővel fűteni?

Még mindig nem szabad, mert sokkal több energiát és pénzt visz el, mintha csak simán befűtesz. Viszont, a költséghatékonyság jegyében haszáld ki a négy főzőlapot és a sütőt is, ha épp szükségeltetik.

Tény, hogy több odafigyelést, és netén szakértelmet is igényel, ha egyszerre háromféle ételt készítesz, de cserébe sokat spórolsz az áramon, és a hőn is.

Villanykapcsolók

Korábban sötétedik, így óhatatlan, hogy hamarabb kapcsoljunk villanyt, mint szoktunk, viszont a felesleges áramfelhasználást itt is elkerülhetjük. Ha csupán fél percre kapcsolnád fel a fényt, akkor inkább tedd meg sötétben, amit szeretnél, ugyanis az izzók élettartalmát nagyban csökkenti, ha két percnél kevesebb ideig vannak felkapcsolva. Egyébként, a hagyományos égők LED vagy kompakt változatra cserélése is sokat lefarag a hóvégi számlából.

Tévé és műszaki cuccok

Az energia feneketlen emésztőgödrei. Ha azt gondolod, hogy a készenléti állapot nem fogyaszt több energiát, mint bekapcsolt állapotban, akkor nagyon tévedsz. Rengeteg áramot zabál akkor is magába a kütyü, így a legjobb normálisan kikapcsolni/lekapcsolni/kihúzni.

Fürdőzés

Tény, hogy ősszel és télen jobban vágyunk a forró kádfürdőre, viszont a rendszeres kádfürdőzés nagyjából kétszer annyi vízszámlát eredményez. Néha engedhetsz a kísértésnek, de jobban kijössz az elszámolásban, ha zuhanyozol fürdés helyett, sőt, a megfelelően megválasztott zuhanyrózsa is segítségedre lehet, mert az porlasztja a vízsugarat, ezáltal hamarabb válsz tisztává.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)