Jump to content

A penész feljelentésig burjánozhat

2019. 12. 30. 15:55

A tél legkevésbé várt vendége nem csak a mi életterünket teheti tönkre, hanem a szomszédét is. Ha pedig egy kevéssé megértőbb ember lakik a fal túlfelén, hamar feljelentés lehet a vége. Méghozzá teljesen jogosan.

A penészgomba az arra fogékony lakásokban egész évbe jelen lehet, ám a tél ilyen szempontból kardinális kérdés, ugyanis a hideg-meleg határon könnyebben alakul ki. A kinti mínuszok és a benti meleg fal pedig ehhez pontosan ideális. Ráadásul nem csak esztétikai és egészségügyi szempontból nem kívánatos, de csúnya pert eredményezhet.

A határfalon túlnyúló penész

A kutyánkkal ellentétben a penész nem tartja tiszteletben a másik ember otthonát, így nem kér engedélyt a bemenetelhez. Ha a tulajdonos pedig ráun az állandó penészproblémára, jogi útra terelheti a dolgot. Ugyanis, ha a mi penészünk a fal másik oldalán is felüti a fejét (a szomszédál), akkor, az birtokháborításnak számít.

A Polgári Törvénykönyv szerint nem csak a tulaj, hanem az albérlő is élhet jogaival, ha a penészesedés problematikáját nem sikerül rendezni. Ilyen esetekben a feljelentést követően a törvénykönyvben meghatározott 15 napon belül az arra kijelölt szervek megkezdik a vizsgálódást, majd az ítéletmeghozatalt követően a penészes lakás tulajdonosát felszólítják az ingatlan helyrehozatalára és karbantartására, illetve a másik lakásban történt károk megfizetésére.

Megdöbbentő lehet, hogy a penész birtokháborításnak számít, úgy hogy sok esetben nem is tehetünk róla, de a törvény a zajt és a lakásból áradó kellemetlen szagot is birtokháborításként tartja számon.

Mivel sok esetben a gondatlanság és a hanyagság az ok a penésznek és a bűznek is, így a fal túloldalán lakó nem tud tenni ellene, csak elszenvedője azoknak. Az pedig senkitől nem várható el, hogy a másik gondatlansága miatt végig nézze, ahogy a lakása leamortizálódik.

A birtokháborítási ügyek lebonyolításához viszont nem kell azonnal a rendőrséghez fordulni, mert az nem az ő hatáskörük, hanem a helyi illetőségé. Például az ügy elindításához elég elmenni a legközelebbi kormányablakba, és kiváltani az ehhez szükséges nyomtatványt, aminek díja 3000 forint.

A terjengő penész

A penész kéz a kézben jár a nedves felületekkel, a magas páratartalommal és a nyirkos közeggel. A penész nem csak a lakás esztétikáját teszi tönkre, hanem levegőjét is, amit belélegzünk. A penész pedig számos légúti betegség kiváltójaként ismert sőt, allergiát is okozhat. Eltávolítása nem csak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos, a hatékony eltávolítás pedig a megelőzéssel kezdődik.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)