Jump to content

Egyénenként is sokat tehetünk a felmelegedés ellen

2019. 11. 04. 18:00

2019 nyarán hihetetlen mennyiségű erdőtüzet jelentettek világszerte. Hetek óta lángokban áll az esőerdő az Amazonas-medencében, amelynek oka legfőképpen a mezőgazdasági célú erdőirtás. A hatalmas terület veszélyben van, ez pedig rásegít a klímaváltozás fokozódására. Mit tehetünk mi a globális felmelegedés ellen? Visszafordítható egyáltalán a visszafordíthatatlan?

A klímaváltozás valós veszélyét ma már csak nagyon kevesen tagadják. Lassan nem telik el nap anélkül, hogy ne jelenne meg egy baljós cikk lángoló esőerdőkről, kihalóban lévő fajokról vagy olvadó jégsapkákról. Tényleg ennyire tragikus a helyzet? – hangzott el az M5 Multiverzum című műsorában.

Magyarország sem mentesítheti magát a felelősségvállalás alól

Akármennyire is szomorú és tragikus, hogy Brazíliában erdőtüzek vannak, az emberek szeme felnyílik egy kicsit ezt látva. Sokan azt gondolják, hogy a globális éghajlatváltozás egy látványos esemény lesz. Egészen addig, amíg nem látványos valami, tulajdonképpen azt gondolják, hogy elmismásolhatják a személyes felelősségüket – mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projektvezetője.

Brazíliában az esőerdők helyén megtermelt olajpálma, szója és marhahús Európába és Magyarországra is eljut, ezáltal nekünk is felelősségünk van a folyamatok alakulásában.

Kutatások szerint 10–12 évünk van arra, hogy visszafordítsuk a folyamatokat. Ha pedig egy bizonyos ponton túl megy a klímaváltozás, akkor nagy a veszélye annak, hogy nem tudjuk majd visszafordítani azt, ami elkezdődött.

Ha a szárazság miatt leég egy esőerdő, a légkörbe szén-dioxid, illetve korom kerül, és károsan hat az éghajlat változására. Egy olyan körforgásba kerülünk, ami egyre jobban csak gyorsítja az éghajlatváltozást a Földön – tette hozzá Szegő Judit.

Sokat tehetünk egyénenként is a felmelegedés ellen

Természetesen nem kell elkeseredni. Rengeteg mindent tehetünk mi magunk is a felmelegedés ellen. Az elsődleges feladatunk a túlzott fogyasztás és pazarlás megszüntetése. Antal Éva blogger, párjával együtt 8 hónap alatt csak egy befőttesüvegnyi szemetet gyűjtött, gyakorlati tippjei a hulladékmentes élethez a következők:

„Mindig van nálam újrahasználható evőeszköz és fém szívószál, egy vastagabb meg egy vékonyabb és egy fém szívószál tisztító kefe – hogy ne kelljen eldobhatót használnom – és egy lebomló ragtapasz. Ez utóbbi azért van nálam, mert gyerekekkel foglalkozom civilben, és a gyerekek időnként sebesek lesznek. Mosogatáshoz, takarításhoz lufaszivacsot használunk, mert komposztálható. Akárkinek a kertjében megterem, és tökéletesen habzik” – mondta Antal Éva.

Mindennek van egy környezetbarát megfelelője

A szemétmentes élet nem azt jelenti, hogy mindenről le kell mondani, hanem azt, hogy mindennek van egy környezetbarát megfelelője, amelyet meg kell találni. Országunkban például már számtalan csomagolásmentes bolt segít nekünk abban, hogy minimalizáljuk a hulladéktermelésünket. 10–20 éven belül nagyon komoly problémákat kell megoldanunk.

Azért vagyok bizakodó, mert az adott kultúrák és nemzetek azokat a kihívásokat, amiket eddig megoldottak, mindig ugyanilyen nagynak érezték, és az első pillanatokban úgy tűntek, hogy ezek megoldhatatlanok.

Az utópiák, legendák és történetek pont azok, amiket soha nem tudunk elérni, de tudjuk, hogy mi felé megyünk, és ezért nagyon-nagyon fontosak – magyarázta Rab Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

 

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)