Jump to content

Környezetbarát építőanyagok

2019. 10. 17. 07:36

A környezet kímélése egyre nagyobb szerepet játszik az életünkben, nincs ez másként az építkezések esetében sem, hiszen mégis az otthonunkról van szó. Nem csoda, hogy az elmúlt években drasztikusan megugrott a környezetbarát építőanyagokra szavazó felhasználók száma. (X)

Öt év alatt négyszeres növekedés bármilyen kiindulópontot figyelembe véve komoly jelenség, ami mellett nem lehet és nem is kell szó nélkül elmenni. A környezetbarát építőanyagokat felhasználók számának ilyen mértékű emelkedése egyrészt a környezettudatosság terjedésének köszönhető, ám van egy másik, nem kevésbé elhanyagolható tényező is: az ár.

A kérdés az, milyen építőanyagot érdemes választani, ha az embernek fontos a környezete. Szerencsére ma már akad választék, szerintem a Xella termékeit érdemes fontolóra venni. Az Ytong pórusbeton, a Silka mészhomoktégla és a Multipor ásványi hőszigetelő lapok alapvetően homokból, mészből és vízből állnak, melyek 100%‑ig természetes alkotóelemek, ezért szinte kiapadhatatlanul a rendkelezésre állnak, továbbá ezek a falazóelemek teljes életciklusuk során sem jelentenek veszélyt az ökológiai egyensúlyra. Ráadásul meglepően kevés energia kell az építőanyagok előállításához, gyakorlatilag nincs melléktermék, azaz csökken a természeti környezet terhelése.

Fontos szempont a hatékonyság is, az Ytong például 1 m³ kitermelt ásványi alapanyagból 4-5 m³-nyi készterméket állít elő. (Az is szempont, hogy sok természetes építőanyagot vegyszerrel kell kezelni a tartósság miatt, ilyen például a fa vagy a parafa.) Az Ytong alkalmazásánál nem szabadulnak fel mérgező, illetve gáznemű anyagok.

A „fehér tégla” 2000 óta a falazóelemek között egyedülállóként elismert Környezetbarát termék, mely segíti a földi élet feltételeinek megőrzését. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szavatolja, hogy a Xella termékei megfelelnek a vonatkozó minőségtanúsító feltételrendszernek.

Voltaképpen persze a lényeg az, hogy az ember próbáljon meg minél környezettudatosabb építőanyagot használni, nem csak a környezet jelenlegi védelme miatt, hanem azért is, hogy a következő éveket, évtizedeket kényelmes és a környezetet a lehető legkevésbé károsító otthonban élje le.

(Forrás: Csák Gyula)