Jump to content

Bekövetkezett az ingatlanpiaci fordulat a déli agglomerációban is

2019. 10. 12. 22:00

A korábbi hónapokhoz képest visszaesett a kereslet a dél-budai agglomerációban, ahol még mindig elsősorban az építési telkeket keresik a vállalkozók és a magánszemélyek is.

"Miközben a kereslet gyengül, a hirdetési árak tovább emelkedtek, ami viszont az értékesítési árakról már nem mondható el" - derült ki Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája vezetőjének szavaiból.

Az ingatlanközvetítő szerint az árazással még mindig problémák vannak. Ennek egyik oka, hogy az eladók egy része nem túl motivált az értékesítésben. A szakértő szerint gyakran hallani olyan a mondatokat a tulajdonosoktól, hogy "nem akarom elkótyavetyélni" vagy "nem kenyérre kell, ha elmegy ennyiért elmegy, ha nem, nem".

A másik jellemző probléma az árazásnál, hogy az eladó abból indul ki, neki mennyi pénzre lenne szüksége, ahhoz, hogy továbblépjen, nem pedig abból, hogy mi a reális piaci ár. Pedig az irreálisan magasan hirdetett ingatlanokra nincs érdeklődés. "Az alku mértéke jelentős részben az eladó motivációjától függ, vagyis, ha nem az értékesítés a legfontosabb számára, akkor nem nyitott az alkura. Az alku mértéke egyébként a közelmúltban eladott ingatlanok esetében 3-5 százalék között változott" - tette hozzá Hártó Regina.

Az értékesítési idő kapcsán vegyes a kép, ugyanis a piacképes lakások és telkek még most is elég gyorsan elkelnek, hiszen egy lakás vagy telek vásárlásánál gyorsabban tud dönteni a vevő. A családi házak esetében viszont többször megtekintik, megnézetik statikussal, építésszel, családtagokkal. De persze az értékesítés gyorsaságát befolyásolja a hirdetési ár, az állapot, az elhelyezkedés is. Mindenesetre az elmondható, hogy egy jó ár/érték arányú, keresett kategóriába tartozó ingatlan akár heteken belül elkelhet, még akkor is, ha családi házról van szó. Ugyanakkor az is előfordul, hogy egy ingatlan évekig a piacon marad.


Kérdés lehet, hogy melyek a keresett kategóriák az ingatlanpiacon, melyek gyorsan elkelnek jó árazás mellett. Egyrészt a már említett építési telkek, melyek árai széles skálán mozognak: helytől, közművektől, illetve a rajta felépíthető egységek számától függően jelenleg 5-25 millió forint körül. Szintén keresettek az újépítésű ingatlanok, melyek négyzetméterára 500-600 ezer forint között mozog a dél-budai agglomerációban. Ehhez képest a használt családi házak árai 320-500 ezer forint között változnak.

Az árakat tekintve számít az elhelyezkedés is, Érden belül is vannak felkapottabb részek: így például Érdliget, Vincellér, Parkváros, Tusculanum, Felső Parkváros, Dombosváros kifejezetten kedvelt környékek. Érdliget elsősorban a jó infrastruktúrának, a városközpont, illetve Budapest jó megközelíthetőségének köszönhetően kedvelt, míg Dombosváros és Felső Parkváros népszerűsége mostanában indult növekedésnek: számtalan új ház épült és épül jelenleg is, rohamosan fejlődő városrészekről van szó. Ami persze megjelenik az árakban is, így a kedvelt és kevésbé kedvelt városrészek árai között akár 15-20 százalék különbség is lehet.

"A vevők mintegy ötven százaléka egyébként hitel felhasználásával vásárol, és az általuk felvett hitel összege 5-20 millió forint között alakul. Jellemzően a telkeket és a kisebb értékű ingatlanokat, így például a nyaralókat, viszont készpénzért veszik meg" - mondta Hártó Regina, aki azt tapasztalta, hogy a 10+10 milliós CSOK-ot igénybe vevő vásárlók száma csökkent, és a legtöbb CSOK-os ügyfelük csak egy-két gyereket tervez. Aki nem tud élni a CSOK lehetőségével, vagy egyszerűen nem tudja előteremteni a szükséges önerőt, az a bérlakások piacán nézhet körül, ahol 110-150 ezer forintos havi bérleti díjakkal találkozhat Érden.

Ami pedig a jövőt illeti, az ingatlanközvetítő szerint a szerényebb kereslet miatt további áremelkedésre most már nem lehet számítani, és az eladók is kezdik érezni a változást. Ennek következtében pedig egyre többen keresik meg az ingatlanközvetítőket azzal a szándékkal, hogy segítsenek nekik az értékesítésben.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;Balla Ingatlan | Kép: pixabay.com)