Jump to content

Kilakoltatási záradékkal védheti ingatlanát a bérbeadó

2019. 08. 28. 16:01

Az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után megnő a kereslet a bérelhető lakások iránt, de sokan vannak olyanok is, akik munkavállalás miatt választják ezt a lakhatási formát. A lakástulajdonosok között vannak, akik kifejezetten ismerősöknek adják bérbe az ingatlant, mert bíznak bennük, de nem ismerhetünk mindenkit, ezért fontos, hogy a bérlő és a bérbeadó között bizalmi kapcsolat alakuljon ki – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Szurovecz Kitti írónő elmondta, egy teljes évig tartó kálváriába keveredett, miután bérbe adta lakását. A hirdetés feladása után kiválasztott egy családot, amely egy szívhez szóló történetet adott elő neki arról, hogy hirtelen eladták a lakásukat, így fedél nélkül maradtak. Miután mindent teljesítettek, ami a szerződésben szerepelt, beköltözhettek a lakásba.

Az elején volt egy rossz benyomás ugyan a családdal kapcsolatban, de szerződési okirat látszólag biztosítékot nyújtott: ha a bérlő vét a szerződésben leírtakkal szemben, akkor azonnal kényszeríthető, a közjegyzőn keresztül, hogy elhagyja a bérleményt.

A szerződés lejártakor kéthavi bérleti díjjal volt a család elmaradva.

Az írónő kitért arra is, hogy ekkor úgy döntött, hogy nem akar tovább „együttműködni” a családdal, azonban a család ügyvédet fogadott és megtámadta az írónőt azzal, hogy a rezsiköltséggel kapcsolatban nem mondott igazat és nem a megfelelő formában zárta le a szerződést. A család nem hajlandó kiköltözni, sőt el is zárkózik mindennemű kommunikációtól.

Szurovecz Kitti elmondása szerint egy hétköznapi ember, aki lakás bérbeadásban tapasztalatlan, azt gondolhatja, hogy a közjegyzői okirat azonnal a végrehajtóhoz kerül, így az heteken belül kilakoltatja a bérlőt, ha kell. Ez a folyamat azonban sokkal lassabban zajlik valójában.

Smitnya Sándor ügyvéd a műsorban elmondta, normális esetben a jog a bérlőt és a bérbeadót is védi. Szurovecz Kitti története alapján a bérlő egy visszaélést valósított meg, azonban az ilyen esetekre fel lehet készülni. Nagyon fontos a szerződés körültekintő megírása: egy kilakoltatási záradék abban segíthet, hogy a végrehajtó gyorsabban végzi adott esetben a dolgát, ezzel ugyanis el lehet kerülni a peres utat.

Az ügy így azonnal a végrehajtóhoz kerül. Azt tudni kell, hogy ez is elhúzódhat, akár hetekig is, viszont a pereskedés akár évekig is eltartana.

Egy szerződés megkötése előtt javallott szakértőhöz fordulni, tájékozódni. A szakértelmet természetesen meg kell fizetni, ennek egy egyszeri díja van, azonban biztosan nem maradnak így ki azok a pontok, melyeket a szerződésbe bele kell foglalni – fejezte be Smitnya Sándor.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)