Jump to content

Mi vár ránk egy „okos” világban?

2019. 08. 26. 20:00

A Dolgok Internete (Internet of Things) több szektorban is gyökeres változást hozhat.

A világhálóra csatlakoztatott eszközök milliárdjai, intelligens fejlesztések és projektek, valamint a várva várt 5G hálózat. Mindezek számos lehetőséget rejtenek magukban, és kihatnak a mindennapokra, de a cégek, szervezetek és települések működésére is. A többi között az alábbi három területet nagyban befolyásolhatja a Dolgok Internete térnyerése.

Smart city

Ahhoz, hogy egy várost „okosnak” lehessen tekinteni, legalább minimális szinten meg kell valósulnia a vezeték nélküli, csatlakoztatott „állapot” elérhetőségének és a dolgok internete infrastruktúrájába történő integrálásának. A mindennapi életben ez azt jelenti, hogy az intelligens városok megkönnyíthetik például a parkolóhelyek megtalálását. De a smart city olyan súlyosabb társadalmi problémák megoldásában is segítséget jelenthet, mint az egészségügy helyzete vagy az energiahatékonyság kérdése.

Az ezzel járó adatterhelést azonban kezelni is tudni kell. Az Albany Egyetem nemrég megjelent tanulmánya szerint a mostani okostelefonok és tabletek – azaz a nap mint nap használt eszközök – képesek lehetnek „megbirkózni” az okosvárosok által gyűjtött adatok kétharmadának elemzésével és rendszerezésével.

Intelligens készülékek

Habár a lakosság a településeken talán még kevésbé, otthonában azonban egyre inkább érezheti az Internet of Things megjelenését. Elég csak az olyan – elsők között népszerűvé vált – okoseszközökre gondolni, mint a Nest termosztátok és az Amazon Echo hangszórók.

De kiemelhetők a sorból akár az okoshűtök is, amelyek képesek monitorozni az élelmiszerek lejáratát és ez alapján bevásárlólistát állítanak össze. Használatukkal hatékonyabbá tehető a fogyasztás, pénz takarítható meg és csökkenthető a hulladékmennyiség. Az ilyen fejlesztések tehát egyre több fogyasztót „mozdítanak el” az okosotthon felé – főképpen, ha a gyártók is egyre több, online üzemmódra is képes készüléket kínálnak.

Többet tudó automaták

A különféle étel- és italautomaták gyakorlatilag alig változtak megjelenésük óta. A vásárló csak bedobja a pénzt, kiválasztja az adott terméket, amit a gép aztán az esetleges visszajáróval együtt ad ki számára. Az IoT révén azonban automatikusan azonosíthatók a legnépszerűbb termékek, és meghatározható a megfelelő készletelosztás. Ezzel akár jelentősen csökkenthetők az ellátási lánc működési költségei, és növelhető a vásárlói élmény.

Biztonság

A sok előny mellett nem szabad megfeledkezni a csatlakoztatott „léttel” járó kockázatokról sem. A folyamatos kapcsolódás ugyanis a szokásosnál magasabb szintű védelmet igényel. Ebben segít például a blokklánc (blockchain) technológia vagy a mesterséges intelligencia. Továbbá biztosítani kell a megfelelő törvényi hátteret és szabályozást, valamint a felhasználók védelmét is.

Ahogyan tehát az a fentiekből is látszik, roppant szerteágazó és összetett témáról van szó. Az azonban biztosnak mondható, hogy az intelligens megoldások nagy valószínűséggel az emberiség jövőjének részét képezik majd - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)