Jump to content

Egyre olcsóbbak az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek

2019. 08. 07. 10:00

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek kamata, miközben az 1 éves kamatperiódusúaké látványosan emelkedett – derül ki a Bankmonitor.hu elemzéséből.

A hosszabb távra szóló kamatfixálás nagyobb kiadást jelent az adósnak, hiszen emelkedő kamatkörnyezetben a bank pénzt kér azért, hogy átvállalja az esetleges kamatemelkedésből adódó kockázatot és többletköltségeket. Míg egy átlagosnak mondható, 15 millió forint összegű, 20 évesfutamidejű lakáshitel esetében a 10 évre fixált kölcsön induló havi törlesztője 91 214 forintnál kezdődik, évente változó kamattal csaknem 10 ezer forinttal kevesebbet kell fizetni.

Ugyanakkor ma már lényegesen olcsóbban lehet kiszámíthatóbb lakáshitelhez jutni, mint akár egy vagy két esztendeje. A csökkenés két éves összevetésben a 10 éves kamatperiódus esetében a legnagyobb (-1,61 százalék), de az 5 éves kamatfixálású hitelek 1,03 százalékos kamatcsökkenése is jelentős – a Bankmonitor öt legkedvezőbb ajánlatának átlagát nézve –, miközben az 1 éves kamatperiódusú kölcsönök kamatszintje 0,36 százalékkal emelkedett.

A szakportál szerint a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek árának csökkenése a lakáspiac további felfutását eredményezheti. Ugyanis ilyen kamatfixálás mellett a jövedelem 50-60 százaléka fordítható hiteltörlesztésre, miközben rövidebb kamatperiódusnál ugyanez csak 25-40 százalék lehet.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)