Jump to content

Hűtsd le magad okosan és energiatudatosan!

2019. 07. 18. 15:00

A Dolgok Internete technológia innovációiból még a mennyezeti ventilátorok sem maradhatnak ki.

A légkondicionáló berendezések használatával évente több millió tonna szén-dioxid kerül a levegőbe az egyes országokban. A mennyezeti ventilátorok viszont akár megfelelő köztes megoldást jelenthetnek, mivel ezek nem lehűtik, hanem mozgatják a levegőt. Habár a klímaberendezések kényelmesebb és hatékonyabb hűtést eredményeznek, a légkondik használata sok pénzt és energiát emészt fel.

A technológiai fejlődés pedig immár a ventilátorokat is elérte. A plafonra rögzített, okostelefonról is vezérelhető eszközök ugyanúgy az okosotthon részei lehetnek, mint például az IoT-alapú világítás vagy az okostermosztátok.

 

A Haiku terméke „úttörőnek” számít ezen a területen. A SenseMe szabadalmaztatott automatizálási technológia a többi között páratartalom-mérő szenzorok révén biztosítja az optimális működést. A ventilátor WiFi-n keresztül csatlakozik a felhasználó okostelefonjához, valamint az Amazon Alexával és a Google Assistanttal is kompatibilis.

Az eszköz folyamatosan monitorozza a környezeti feltételeket, bekapcsol, amikor valaki belép a szobába, és kikapcsol, amikor az illető elhagyja a helyiséget. A körülményekhez igazodva állítja be a megfelelő fordulatszámot, és figyelembe veszi tulajdonosa preferenciáit. Beépített LED-lámpája pedig igény szerint használható, és akár fokozatos fényerősödésre is beállítható.

A Modern Forms ventilátora szintén alkalmazkodik a lakástulajdonosok napi rutinjához, miközben csökkenti az energiafelhasználást. A berendezés bel- és kültérben (például teraszon) egyaránt használható. Csendes, egyenáramú (DC) motorja pedig a gyártó állítása szerint 70%-kal fogyaszt kevesebbet, mint a hagyományos váltóáramú (AC) motorok. Az „adaptív tanulásnak” köszönhetően a ventilátor a felhasználói „viselkedésmintákhoz” igazodva kapcsol ki- és be napközben és éjszaka egyaránt. Ugyanakkor „hagyományos” fali vezérlővel is működtethető (ez automatikusan jár mellé).

Mindkét termékhez elérhető külön okostelefonos alkalmazás. A ventilátorok összekapcsolhatók más smart home készülékekkel, mint például a Nest vagy az Ecobee okostermosztáttal. A Google Assistant és az Amazon Echo pedig a hangutasítással történő irányítást is lehetővé teszi.

A ventilátorok bármilyen iOS vagy Android operációs rendszerű okoseszközzel kompatibilisek. Így a felhasználó a ki- és a bekapcsolástól kezdve a fényerőn át a fordulatszámig mindent szabályozhat akkor is, ha éppen nem tartózkodik otthon - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)