Jump to content

Alig lehet ingatlant vásárolni Budapesten húszmillió forint alatt

2019. 05. 29. 20:22

2015-ben még a tízmillió forintnál olcsóbb ingatlanokat is vizsgálhattuk, ma már ez nevetségesnek számít. Duplájáért, húszmillió forintért is vadászni kell a lakásokat Budapesten, és ha szerencsénk van, sürgős eladások miatt juthatunk hozzá apró, rossz állapotú garzonokhoz, szuterén lakásokhoz vagy házrészekhez – derül ki a Balla Ingatlan sajtóközleményéből.

 

2015-ben ugyan már beindult az áremelkedési hullám a budapesti ingatlanpiacon, és a panellakások nagy része kicsúszott a tízmillió forint alatti sávból, azért a külső és belső kerületekben is még meg lehetett csípni egy-egy 30-35 négyzetméteres, egy-másfél szobás garzonlakást ezért az árért.

Ezzel szemben, 2019 közepén kifejezetten szerény kínálatból válogathatunk az előbbi ár duplájáért, azaz húszmillió forintért is. Pedig nem a hirdetési, hanem a valós eladási árakat vizsgáljuk.

Olyannyira szűkös ez a kínálat azok számára, akik 20 millió forinttal szeretnének belépni a budapesti ingatlanpiacra, hogy gyakorlatilag csak elvétve, egy-egy ingatlant találnak ezen ár alatt. És ez a szűkös kínálat egyben azt is jelzi, hogy ezen ingatlanok adottságai messze állnak még az átlagostól is.

Hart Erzsébet, a Balla Ingatlan VIII. és IX. kerületi irodájának szakmai vezetője szerint „a két kerületben csak olyan egészen apró garzonok jelennek meg a piacon most húszmillió forint alatti áron, melyek nem túl jó utcában találhatók, illetve valamilyen komoly hiányosságuk van. Ilyen lehet például az, hogy a lakásban nem található vécé, így ki kell járni a folyosó végén található illemhelyre. Ami, lássuk be azért manapság már kevesek számára elfogadható.”

Mint mondta, olyan lakások ezek, melyeknél már a hirdetés fotói elveszik az érdeklődők kedvét. Emiatt tipikusan régóta vannak a piacon, ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy tulajdonosaik nyitottak lennének az árcsökkentésre, sőt, ha akad egy-egy érdeklődő, már emelnek is az áron.

A közelmúltban egyébként adtak el a IX. kerületi József Attila lakótelepen is 26 négyzetméteres garzonlakást 18,6 millióért, de a tipikus garzon-árak már 20 millió forint felett járnak, így ez inkább kivételnek tekinthető. Az említett ár is csak azért volt elérhető a vevő számára, mert tulajdonosa kinézte már magának a következő, nagyobb lakását ugyanitt, így sürgős volt az értékesítés.

A XIII. kerületben sem jellemzőek a 20 millió forint alatt árak, sőt szinte egyáltalán nem lehet ennyiért ingatlanhoz jutni. Egy-egy szuterén lakás, erősen felújítandó minigarzon kerülhet csak eladásra ilyen áron. „A kerületben jellemzően már a 25 millió forint is kevés ahhoz, hogy belépjünk az ingatlanpiacra” – hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi szakmai vezetője.

Kicsit északabbra tekintve, a IV., XV. kerületekben , akkor is a 20 millió forintos összeg „az a szint, ami alatt csak nagy szerencsével lehet elfogadható ingatlanhoz jutni” – fogalmazott Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi szakmai vezetője.

„Ha a főváros déli részén nézünk körül, akkor is hasonló helyzettel találkozunk: nem nagyon jellemző, hogy 20 millió alatt legyen bármi is” – szögezte le Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője.

Húszmillió forint alatt tehát ebben a dél-pesti kerületben is legfeljebb csak az osztatlan közös tulajdonban lévő, többlakásos, közös udvaros házrészhez lehet a kerületben hozzájutni. Ugyanúgy, ahogy a XIX., XX. és XXIII. kerületekben is.

Az itt található Balla Ingatlaniroda szakmai vezetője, Petőné Lendvai Zsuzsanna elmondta, hogy „házrészből akad néhány a kínálatban 20 millió alatt: Soroksáron 12,5 millió forintért kínálnak egy felújítandó 32 négyzetméteres, egyszobás garzont, mely egy 9 lakásos épületben található. Ha viszont felújított, akkor már elkérnek érte akár 19,5 millió forintot is. Panelre viszont ezekben a kerületekben sem számíthatunk 20 millió forint alatt.”

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)