Jump to content

Az okosvárosokban számos üzleti lehetőség rejlik

2019. 05. 28. 18:50

A smart city-hez kapcsolódó fejlesztések rengeteg adatot generálnak, amit a döntéshozók a „köz” javára fordíthatnak.

A londoni székhelyű Arup multinacionális cég adatai szerint az intelligens városokhoz kapcsolódó szolgáltatások éves szinten akár világszerte 400 milliárd dollárra is emelkedhetnek jövőre. Az olyan városok, mint Amszterdam, New York, Dubaj és Sanghaj már aktívan élnek is az intelligens technológia nyújtotta lehetőségekkel. Egyre inkább itt az ideje tehát, hogy megértsük az okosváros fogalmát és a kapcsolódó technológiákat, azaz a fejlődés mozgatórugóit.

Miről van szó?

Bár pontos meghatározás a mai napig nem létezik, általános értelemben véve okosvárosnak tekinthető minden olyan település, ahol adatok és modern technológiai megoldások révén javul a lakosok életminősége és az üzleti szektor működése is hatékonyabbá válik.

Az elsődleges cél, hogy minden „részfolyamaton” javítsanak, legyen szó az áramellátásról, a közegészségügyről, a tömegközlekedésről, a hulladékgazdálkodásról, az e-kormányzásról, a városi mobilitásról és a mindezek mögött álló IT-folyamatokról.

Jó példa erre az Amsterdam Smart City kezdeményezés, melynek keretében a holland kormány egy összekapcsolt rendszeren keresztül hajt végre számos projektet. Vezeték nélküli eszközökkel segítik a valós idejű városi döntéshozatalt, okosmérőket használnak a háztartásokban a szénlábnyom csökkentése érdekében és bevezették a távolról vezérelhető intelligens közvilágítást is. A rádióműsorokban valós idejű forgalmi információk hangzanak el, megkönnyítve ezzel a városi közlekedést.

A következőkben részletesen megvizsgáljuk a fejlődés mögött álló kulcsfontosságú technológiákat.

Információ- és kommunikációtechnológia

Az ICT (Information and Communications Technology) egyfajta hidat képez a lakosság és a kormányzat között. Tulajdonképpen egy háromirányú kommunikációs csatornáról van szó az intelligens megoldások, a polgárok és az önkormányzat „részvételével”. Az ICT-megoldások segítségével a többi közt elemezhető a kereslet-kínálat, és látható, milyen online szolgáltatásokra van szükség, legyen szó a parkolóhelyekről vagy például a jogosítvánnyal kapcsolatos e-ügyintézésről.

Dolgok Internete

Az IoT alapvetően csatlakoztatott eszközök – például járművek vagy háztartási készülékek – hálózatát jelenti, amely lehetővé teszi ezeknek a „dolgoknak” a kapcsolódását és az adatok cseréjét. Ez konvergenciát teremt a fizikai és a digitális terek között, ami az adatelemzésnek köszönhetően hozzájárulhat a hatékonyság növeléséhez (mind az állami, mind a magánszektorban), az „élhetőbb” élet kialakításához és a gazdasági előnyök jobb kihasználásához.

Szenzorok

A szenzorok tulajdonképpen egy intelligens vezérlőrendszer rejtett, de mindenütt jelenlévő összetevői, amelyek a fizikai jellemzőket elektronikus jellé alakítják át. Az így nyert információkat már az ember értelmezi vagy egy további feldolgozás céljából egy önálló rendszerbe táplálja. A vezérlőrendszerek ezen adatok összegyűjtése és a különféle műveletek beállítása révén működnek.

Térinformatika

Az emberi társadalmak földrajzi feltérképezéséhez és elemzéséhez használt eszközökkel kapcsolatos tudományágáról van szó. Ennek legkorábbi példái az olyan GPS-kompatibilis szolgáltatások, mint a Google Maps és a Google Earth. A technológia gyakorlati alkalmazása magában foglalja tematikus térképek generálását, a földrajzi információs rendszerek (Geographical Information Systems, GIS) alaptérképeinek kialakítását, valamint a közművesítéshez és a városfejlesztéshez kapcsolódó mérnöki terveket.

Blockchain

Ez a technológia páratlan adatbiztonságot biztosít, mivel lehetővé teszi a digitális információk tárolását és terjesztését, de nem másolható. Egyszerűen fogalmazva az újfajta információmegosztás gerincét alkotja. Gyakorlati előnyei közé tartozik az átláthatóság növelése és jobb „csatlakoztatottság” kialakítása. Ezt használják az úgynevezett „okos” szerződések (smart contracts) esetén is, segítségével egyszerűsíthető a számlázási folyamat, a tranzakciók feldolgozása és a létesítménygazdálkodás. A blockchain intelligens hálózatoknál is használható az egyenletesebb energiaelosztás megkönnyítésére.

Mesterséges intelligencia

Egy intelligens város fejlesztése hatalmas mennyiségű adatot generál. Ezek kezeléséhez olyan rendszerre van szükség, amely megfelelően tudja elemezni és feldolgozni a hatalmas mennyiségű adatokat. A mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) az adatok megfelelő feldolgozása és értelmezése révén még hatékonyabbá teszi a gépek közötti (M2M) együttműködést, segítségével a technológia akár teljesen önállóvá és „önfenntartóvá” is válhat - írja az m2mzona.hu.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)