Jump to content

Kezdő háziasszonyok figyelem: az otthoni kosz tényleg meg tud enni

2019. 04. 29. 15:05

„Megesz a kosz.” Az alábbi kijelentésnél kevés idegesítőbb létezik egy kezdő háztartásvezetőnek, egy frissen elköltözöttnek, és úgy am block bárkinek. A sértő frázis mögött, azonban tények lapulnak, mert az otthoni kosz, tényleg meg tud enni.

Persze nem a klasszikus értelembe véve, de azért komoly változásokat tud okozni az emberi szervezetben, ami hamar meglátszik kedvünkön és közérzetünkön is.

Az a bizonyos szombati nagytakarítás…

Bevett szokás, hogy a hét egyik napjának felét a takarításra szenteljük, ami jó gondolat, tekintve, hogy mennyi minden egészségtelen dologtól kímélhetjük meg magunkat, ha kitakarítunk.

Noha a porszívózás, és portörlés senkinek sem a kedvence, mégis szükség van rájuk, mert a port csak így lehet likvidálni egy időre. A porban pedig úgynevezett ftalátok találhatók, amelyek szerves vegyületek, és a műanyaggyártáshoz használják őket elsősorban. Az ipari felhasználáson túl megtalálhatók az élelmiszerek csomagolópapírjában, a műanyag üvegekben, a ruhákban és műszaki cikkekben, de a számítógép műanyag részeitől kezdve a telefonkábelen át minden műanyagfelületen ott vannak.

A ftalátok káros világa

A ftalátok lassú párolgás során szabadulnak fel a műanyagtartalmú termékekből, majd bekerülnek a szervezetbe, és elkezdik káros hadjáratukat.

Egyes ftalátok a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a serdülő fiúk tesztoszteronszintjét, ami összefüggésbe hozható a férfiak termékenységi problémáival. Meglepő érdekesség, hogy a vegyület már az anyaméhbe is bejut. A hormonális problémák mellett összefüggésbe hozták például asztmával, az allergiával, az ADHD-val (figyelemhiányos szindróma) és a korai menopauzával is.

A Rochester Egyetem vizsgálatai szerint két gyakran használt ftalát, a DEHP és a DBP nagyobb koncentrációja kisfiúk esetében nagymértékben csökkentette az olyan „fiús” játékok használatát, mint például a kisautó vagy a vonat, míg kislányoknál nem figyeltek meg eltéréseket. A belégzés nincs káros hatással az egészségre, lenyelve viszont gyomorirritációt, hasmenést okozhat. A bőrrel való érintkezés hatásairól kevés az adat. allergiás.

Különösen a csecsemők és a kisgyerekek számítanak veszélyeztetettnek, hiszen ők többnyire a földön ülnek, illetve csúsznak-másznak, a ruhájukban és a hajukban is megtapadhatnak a porral a potenciálisan veszélyes anyagok.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)