Jump to content

Kettő az egyben: a tetőcserép, ami esztétikus és pénzt is spórolhat vele

2019. 04. 05. 09:54

A növekvő energia-és környezettudatosság érájában nem csak az eszközök és az autók mennek át forradalmi megújuláson, hanem a lakóépületek is. Az optimalizált energiafelhasználás és a gazdaságosság égisze alatt született meg a napelemes tetőcserép, amely kézzel fogható előnyökkel bír, és végre itthon is kapható.

A napelemes tetőcserép, ami GENERON névre hallgat, a Terrán kínálatában található meg első ízben itthon, és két kiváló funkciót ötvöz: egyszerre nyújt optimális megoldást a gazdaságos és környezetbarát üzemeltetés érdekében, miközben esztétikailag is divatot teremtő külleme vonzza a szemeket. De lássuk, mit tud még.

Gigászi panelek helyett sikkes cserepek

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a környezetvédelemre és az energiatudatosságra. Tenni akarunk környezetünk megóvásáért, azért, hogy egy egészséges, jó levegőjű világban élhessünk. Az első kézzel fogható manifesztuma ennek a törekvésnek, már kilométerekről kiszúrható egy-egy ház vagy épület falán, hatalmas napelem panelek formájában.

Utóbbi megoldás hasznos és kifejezetten a zöld szemléletet tükrözi, azonban számos nehézséget is hordoz magában. Egyrészről telepítéséhez komoly beruházás és eszközkapacitás szükséges, másrészről amíg nincs tető, addig nincs napelem se, a kettő együtt pedig komoly tízmilliós összegre rúghat egy száz négyzetméteres családi ház esetében.

Itt jön képbe a napelemes tetőcserép, ami megoldja a tető és a telepítés problémáját egyetlen huszárvágással, ugyanis lévén, hogy tetőcserépről van szó, tetőként is funkcionál miközben energiát is termel.

Gazdasági szempontból sem elhanyagolható. Egyik előnye a szigetelés, illetve a csapadék megfelelő elvezetése, mellyel megelőzhetjük, hogy a ház padlástere beázzon, és így akár maradandó károkat okozzon az adott otthonban. Ezeken túlmenően – a többéves technológiai fejlesztéseknek köszönhetően – a Terrán tetőcserepe, a GENERON, egyedülálló gazdasági előnyhöz juttatja az ingatlan tulajdonosát.

Zöld energia, kompromisszumok nélkül

A napelem használata általában kompromisszumot igényel mindkét fél oldaláról, a tetőcseréppel azonban leredukálódnak a megoldást igénylő problémák. Ami a működési mechanizmusát illeti, a GENERON a napsugarak hasznosításával, azaz a napenergia átalakításával és tárolásával nagymértékben hozzájárul az épület energiaellátásához. Az így előállított energia kiváló hatásfokú, költséghatékony és környezetkímélő alternatíva az elektromos áram előállításához.

Illetve az napelemes tetőcseréppel ellátott ingatlanok értéke sokszorosára nő, sőt az Európai Unió minden tagállama számára kötelező Energiaminősítési tanúsítvány elkészítésekor is előnyhöz juttatja a ház tulajdonosát. Azaz az adott ingatlan energetikai besorolása nagyban javulhat, amennyiben annak energiaellátását napelemes rendszerrel támogatjuk.

Úri huncutság vagy korral járó bölcsesség?

A napelemes rendszerek ma már nem számítanak igazán újdonságnak hazánkban sem, hiszen számos ingatlanon vagy ipari létesítményen láthatók a nagyfelületű napelemek. Ezek általánosságban a már meglévő tetőszerkezetre kerülnek ráépítésre, így ebből a szempontból a napelemes tetőcserép igazi kuriózumnak számít egyelőre.

Hiszen a fentiekkel ellentétben a napelemes tetőcserép tökéletesen illeszkedik a tetősíkba, továbbá a ház stílusához is, egyszerre két funkciót – tetőcserép és energiaforrás – betöltve jelent ideális választást azoknak, akiknek a gazdaságos és környezetbarát üzemeltetés, valamint a védelem ugyanolyan fontos, mint az esztétikum.

További információk elérhetőek az alábbi linken: terran-generon.hu

(Forrás: szerkesztőség)