Jump to content

Nem mindegy mire fekszel: a nagy matrac teszt

2019. 03. 25. 15:00

40 matrac laboratóriumi tesztje alapján nem érdemes több százezer forintot áldozni egy jó matracra. Habár a gerincoszlopot sok tesztelt matrac nem támasztotta alá megfelelően, pontrugalmasság és magasságmegőrzés szempontjából jól teljesítettek. Nem utolsó sorban jó hír, hogy a strapabíróbbak akár 8-10 évet is kibírnak.  

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 6 különböző márkától 40 (rugós, hab, hibrid, latex) matracot tesztelt laboratóriumban nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együtt. Arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire jó az alátámasztása alváskor, könnyen beleizzadunk-e, mennyire megy össze a matrac, ha ráfekszünk. Mivel alapvetően hosszú távra választunk matracot, nem mindegy, hogy milyen tartósak - a laboratóriumi tesztelés során ezt is vizsgálták.

Az összesített eredmények alapján 11 matrac legalább 75%-on teljesített. A lista élén végzett kétszemélyes matracok között van 60 ezer forintos, de 600 ezer forintos is, a jól szereplő egyszemélyesek 30 ezer és 450 ezer között mozognak. Egy-egy márkán belül is jelentős eltérések vannak árban és pontszámban is.

A lista élére került termékek közös nevezője, hogy elég tartósak, így valószínűleg több évig -  a strapabíróbbakat akár 8-10 évig -  tudjuk majd használni, továbbá nem töppednek össze, ha ráfekszünk, így nem érezzük az oldalunkban az ágyrácsot. Pontrugalmasság szempontjából is viszonylag jól szerepeltek, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a termékek többségénél nem lejt az egész matrac abba az irányba, ahol ülünk vagy fekszünk, ami főleg kétszemélyes matracoknál nagy előny.

A sereghajtók leginkább azzal veszítettek pontot, hogy kevésbé bizonyultak tartósnak, erősen összemennek, ha ráfekszünk, és könnyen beleizzadhatunk.

Egy matracnál fontos, hogy megfelelően alátámassza a testünket alvás közben, vagyis ne deformálódjon el a gerinc, attól, hogy túl puha vagy túl kemény a fekvőhely. A tesztelt termékek nem szerepeltek túl jól ebből a szempontból, habár ez erősen függ a testalkattól és a testsúlytól. Mindössze 4 termék kapott 3-as vagy annál jobb pontot a 0-tól 5-ig terjedő skálán. Két matrac még a 2 pontot sem ért el, volt köztük egy közel 500 ezer forintos termék is. A teszt honlapján, külön erre a szempontra szűrve is kereshetünk terméket.

Mire figyeljünk matracvásárlásnál?

Habár matrac vásárlás előtt is fontos az internetes tájékozódás, ennél a terméknél mégis a legfőbb szabály, hogy vásárlás előtt próbáljuk ki.

A legfontosabb szempont, hogy jól alátámassza a testünket, vagyis ne süppedjünk bele, de ne is legyen túl kemény. Hogy melyik a számunkra ideális matrac az függ az alvási szokásainktól, testalkatunktól és a testsúlyunktól is. A keményebb matracok általában a nagyobb testsúlyú emberek számára ideálisabbak, de ez nem aranyszabály. Feküdjünk a matracra, forgolódjunk rajta, üljünk fel, és ha minden helyzetben kényelmesnek érezzük, akkor megtaláltuk az igazit.

Mivel nem olcsó termékről van szó, érdemes előre tisztázni, hogy milyen lehetőséget kínál a bolt vagy webáruház, ha menet közben kiderül, hogy mégsem a megfelelő matracot választottuk. A komolyabb kereskedők akár több hét után is kicserélik, visszaváltják a náluk vásárolt matracot. Vásárlás után azonnal próbáljuk ki, teszteljük otthon néhány napig, hogy minél előbb kiderüljön jól döntöttünk-e.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;Tudatos Vásárlók Egyesülete | Kép: pixabay.com)