Jump to content

Jönnek az adatvezérelt üzleti modellek az ingatlanpiacon

2019. 03. 06. 15:00

Az új technológiák, mint a mesterséges intelligencia és a blokklánc alapvető változásokat indítottak el az ingatlanszektorban is. Az adatvezérelt megoldások révén számos tevékenység válhat lényegesen hatékonyabbá, azonban a kínálkozó lehetőségek kihasználásához az ingatlanpiaci szakemberek összefogására is szükség van.

A technológiai fejlődés eredményeként az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt az egyes ingatlanpiaci projektek kapcsán kezelt adatok mennyisége. Ez részben annak köszönhető, hogy az alkalmazott műszaki megoldások megfizethetőbbé váltak mind az új, mind a már létező épületek vonatkozásában, de az érintett piaci szereplők közötti együttműködést lehetővé tevő platformok, illetve az érzékelők és okoseszközök is gyors ütemben fejlődnek.

Ezen adatok versenyelőnyt biztosíthatnak az egyes ingatlanpiaci szereplők (befektetők, vagyonkezelők, üzemeltetők és bérlők) számára, valamint hozzájárulhatnak bizonyos problémák elkerüléséhez, ha olyan adatvezérelt szolgáltatások és új üzleti modellek fejlesztéséhez vetik be őket, amelyek a felhasználók, tulajdonosok vagy az ingatlan egyedi igényeihez igazodnak.

Nagy Adat és pontos előrejelzés

A vagyonkezelés és létesítmény-üzemeltetés során a rendelkezésre álló adatok köre számos lehetőséget kínál. Így például a Big Data segíthet az átvilágítások automatizálásában, mivel a műszaki nyilvántartások és az épületelemek adott időpont szerinti állapota megbízhatóan megállapítható. Ebben az esetben az épületinformációs modellezés (building information modelling – BIM) és a blokklánc technológia jut szerephez.

A prediktív analitika is hamarabb válik irányadóvá, mint amire sokan számítottak. Ennek előnye, hogy a meglévő információk felhasználásával előre megbecsülhető az egyes műszaki elemek karbantartási és javítási szükségessége. Azon szolgáltatók, amelyek megpróbálnak ilyen megoldásokat alkalmazni könnyebben tudják növelni hatékonyságukat és az általuk nyújtott szolgáltatás minőségét. A prediktív analitika bérlői oldalon történő fejlődése várhatóan több időt fog igénybe venni, azonban további lehetőségeket kínál és még inkább relevánssá válhat a co-working helyiségek vonatkozásában.

Idejétmúlttá válik az elszigetelt adattárolás

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás térnyerése is befolyással lehet az ingatlanpiaci folyamatokra. Ezek a technológiák segítséget nyújthatnak többek között a kiberbiztonsággal kapcsolatos kihívások kezelésében, valamint további elemzések elvégzését teszik lehetővé.

„Ezen digitális előnyök megteremtése érdekében szükséges, hogy az ingatlanpiaci szakemberek különböző együttműködési megoldásokat találjanak. Ahelyett, hogy arról egyeztetnek melyik fél köteles a műszaki engedélyezés kiadásait fedezni, és melyik adat kit illet, az ingatlanszektor ’játékosainak’ azt kell felismerniük, hogy a digitalizáció az egységesítést és a kapcsolatépítést jelenti. A Big Data sikere akkor jöhet el, ha szakítunk a jelenlegi elszigetelt adattárolással” – hangsúlyozta Erdős Gábor, a Deloitte Legal irodavezető partnere - írja az m2mzona.hu.

Itt is a tech cégeké a terep

Az ingatlanpiacban rejlő kiemelkedő üzleti potenciál miatt a technológiai szektorból érkező új piaci szereplők valószínűleg majd jelentős szerephez jutnak. Az erős pénzügyi háttérrel rendelkező, jól felszerelt technológiai vállalatok az adatok profitábilis felhasználására vonatkozó saját üzleti modelljeik alkalmazásával olyan globális, szabványosított szolgáltatás stratégiát tudnak felállítani, amely szétválaszthatja az ingatlan befektetési menedzsereket és a szolgáltatókat.

„Az említett felek közötti verseny elkerülése érdekében szükséges, hogy az ingatlanpiaci szakemberek gyorsan reagáljanak, és mielőbb jártasak legyenek a Big Datával kapcsolatos kérdésekben, így különösen abban, hogyan alakítsák át okos adattá (Smart Data), függetlenül attól, hogy befektetőről, vagyonkezelőkről vagy üzemeltetőkről van szó” – emelte ki Babus Gábor, az ingatlanjogi csoport ügyvédje.

A nagy mennyiségű adatgyűjtés és elemzés a bérlők esetében a jövőbeli célcsoportba tartozó ingatlanok helyszínének, szükséges méretének és a megfelelő technológiának a kiválasztásában segíthet. Azonban hasonlóan a szektor többi szereplőjéhez, a bérlők tekintetében is elengedhetetlen lesz a bérbeadókkal és egyéb szolgáltatókkal történő együttműködés.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)