Jump to content

Meddig ehető a penészes étel, avagy nem minden szemét, ami zöld

2019. 02. 20. 16:30

A penészes ételek zöme azonnal a kukában landol, amint az első penészspóra kidugta a fejét. Pedig néhány étel simán fogyasztható még abban az állapotában is. Mutatjuk, mi a teendő.

Tény, hogy bizonyos ételeket nem mentesít semmilyen kémiai vagy gasztronómiai szabály a kidobás mivoltától, viszont néhány azért megmenthető, a szürkés-fehéres penészfoltok megjelenését követően is.

Mindennapi kenyerünk

A teljes kiőrlésű kenyerek szinte szempillantás alatt megpenészesednek, ami egyrészről jó, mert ez jelzi, hogy tényleg nem tartalmaz semmilyen mesterséges ízfokozót vagy adalékanyagot, másrészről viszont fájó, hiszen sokba kerül.

A kenyér és péksütemény esetében a döntő a penész színe, hogyha fehéres, vagy kékes árnyalatban pompázik, akkor az alapos kivágást és körül vágást követően még kis jóindulattal fogyasztható az áru. Azonban, ha fekete foltok bukkannak fel rajta, akkor az azonnal kuka.

Zöldek, édesek, gyümölcsök

A másik típus, ami nagyon hamar megromlik, az a zöldség és gyümölcs testvérisége. Ha az ember annyira nincs rászokva ezek fogyasztására, egy hét múlva az a kellemetlen meglepetés érheti, hogy kiszőrösödik a narancs vagy megrothad a saláta.

A zöldségek esetében azonban az a rossz hír, hogy ezeket az adott penészes részek eltávolítását követően sem ajánlatos elfogyasztani. A gyümölcsök egy kis idővel tovább elállnak a savas mivoltuknak köszönhetően, de rájuk is a fogyasztás tilalma vonatkozik a penészesedést követően.

A sajt penészesen a jó?

Vannak bizonyos sajtok, amelyek árát az egekig növeli a nemespenész. A helyzet az viszont, hogy a trappista sose lesz kéksajt, még akkor sem, ha a penész már szakállat növeszt rajta. Viszont a kemény sajtokat még azt követően is lehet fogyasztani, hogy megpenészesedtek. Annyi csak a lényeg, hogy a penésztől számított 2-3 centiméteres kört vágjuk le.

A lágysajtok esetében viszont nem jó ötlet az elfogyasztást a penészt követően, mert hajlamosabbak a szalmonella baktérium kitenyésztésére.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)