Jump to content

Vége a változó kamatozású hitelek aranykorának

2019. 02. 14. 16:00

Egyre több jel mutat arra, hogy folyamatos kamatemelkedés várható a változó kamatozású hitelek esetében, ami egyben azt is jelenti, hogy érdemes mielőbb fixre váltani a konstrukciót. 

Aki nem lép időben, éves szinten akár több százezer forinttal is többet fizethet vissza a bankoknak.

A változó világgazdasági körülmények hatására az előrejelzések szerint hamarosan jelentős kamatemelkedés lesz megfigyelhető a változó kamatozású hiteleknél. Erre korábban a jegybanki vezetők is tettek utalásokat, és a magyar piacfelügyelet a hitelkiváltások ösztönzésére akcióterv kidolgozásába kezdett.

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője szerint az elkövetkező néhány hónapban, de legkésőbb fél évben minden változó kamatozású hitelt érdemes fix kamatozásúra változtatni, ha valaki szeretné megkímélni a pénztárcáját.

"Eddig érte meg változó kamatozású hitelt felvenni. Egy tízmillió forintos hitel esetében a két százalékos kamatemelés évi 200 ezer forint többletköltséget jelent. Ha egy hosszabb futamidejű hitelből csak néhány év telt még el, akkor több millió forint is lehet a végén a különbözet" - magyarázta a szakember.



Mint mondta, az átváltás a legtöbb banknál költségmentesen zajlik, és bár az elején egy kicsivel magasabb törlesztőkkel találkozhatunk, mint amihez eddig hozzászoktunk, a későbbiek során biztosan nem érik az ügyfelet meglepetések, és ez hosszú távon nagyobb érték a biztonságra vágyó családoknak.

Vincze Krisztián szerint a döntéshez érdemes független szakértőhöz fordulni és megversenyeztetni az ajánlatokat, az idegen bankok ugyanis jellemzően jobb konstrukciókkal állnak elő.

"Bár korábban a változó kamatozású volt a népszerűbb hitelkonstrukció, 2018 októberében szigorítottak a feltételeken, felkészülve az idei változásokra. A Magyar Nemzeti Bank is tervez egy ösztönzőprogramot a fix kamatozású hitelek népszerűsítésére. A feltételek közti váltás egyébként általában 3-6 hetet vesz igénybe és semmilyen kockázatot nem rejt magában, ha megfelelő szakember tanácsait követjük" - tette hozzá a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;GDN Ingatlanhálózat | Kép: pixabay.com)