Jump to content

Budapest még mindig drágul, a vidék viszont nem

2019. 02. 05. 14:45

A lakásárak éves növekedési üteme az előző időszaki 20,8 százalékról 23,5 százalékra gyorsult a fővárosban 2018 harmadik negyedévében.

A vidéki városokban a fővároshoz képest alacsonyabb, 17,3 százalékos, a községekben 5 százalékos volt a drágulás az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint.

A jegybank szerdán közzétett adatai alapján ugyanakkor Budapesten és a vidéki városokban is lassult a lakásárak negyedéves növekedési üteme az előző időszakhoz képest, a községekben pedig már az árak kismértékű csökkenése volt megfigyelhető.

2018 harmadik negyedévében az aggregált MNB lakásárindex adatai alapján országos átlagban nominális alapon 3,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak, míg az éves nominális növekedési ütem 15,7 százalékot ért el, szemben az előző negyedévben mért 16,7 százalékos értékkel. Reálértékben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 11,7 százalék volt a vizsgált időszakban.



Budapesten 2018 harmadik negyedévében nominális alapon átlagosan 5 százalékkal drágultak a lakások, ami 1,5 százalékpontos mérséklődés az előző negyedév dinamikájához képest. Az éves növekedési ütem ugyanakkor az előző negyedévben tapasztalthoz hasonlóan tovább gyorsult, a fővárosban mért 23,5 százalékos emelkedés már 7,8 százalékponttal múlja felül az átlagos országos drágulás mértékét.

A vidéki városokban a harmadik negyedévben 4,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak az előző negyedévhez képest, így az éves nominális lakásár-emelkedés meghaladta a 17 százalékot.

A községekben az előző negyedévhez képest 50 bázispontos lakásárcsökkenés volt megfigyelhető. Ezzel az éves növekedési ütem mértéke is csak 5 százalékot ért el a kisebb településeken, ami jelentős lassulás az előző negyedévben tapasztalt 11,9 százalékos éves áremelkedéshez képest.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)