Jump to content

Ártalmas a szilikon sütőforma?

2019. 01. 31. 17:05

Szinte minden konyhában fellelhető legalább egy valamire való szilikon sütőforma. A könnyen kezelhető, és milliónyi formát lehetővé tevő eszköz hamar felváltotta a klasszikus sütőformákat, pedig nem biztos, hogy előnyösebb használata.

 

A szilikon sütőforma hamar rabul ejti az embert, hiszen könnyen tisztítható, nem ragad bele semmi, még a sütemény se, ráadásul ezernyi formájú létezik belőle, így még a végeredményt is feldobja. No de, a sok jó tulajdonságnak ára is van.

Nem is olyan rég a NÉBIH visszahívott egy szilikon sütőformát, a benne található túl magas szerves illó anyag tartalom miatt.

Az említett szilikon polimereket igen gyakran alkalmaznak élelmiszerekkel érintkező anyagok, például sütőformák készítésére. A szilikonokból pedig bizonyos anyagok képesek átjutni az ételekbe. Az élelmiszerbe átjutni képes anyagok legnagyobb csoportját a sziloxán oligomerek alkotják, de adalékanyagok, katalizátorok, bomlástermékek és reakciótermékek is beoldódhatnak az élelmiszerbe. A szerves illékony komponensek leginkább a nagy zsírtartalmú élelmiszerekbe jutnak át, főleg nagyobb hőmérsékleten.

Mivel a legtöbb szilikon sütőformában megtalálható az anyag, érdemes óvatosan bánni velük. Persze használatukat nem kell mellőzni, csupán be kell tartani a vonatkozó előírásokat. Például sosem szabad magasabb hőfokon használni, mint ami a használati utasításban szerepel, mert a konyhai eszköz nem csak megrongálódik, hanem káros anyagokat is juttathat az ételbe. De nem csak a sütőformák esetében ez a helyzet.

A műanyag ételhordók bizonyos válfajából is kioldódhatnak vegyületek, például a Bpa, vagyis Biosfenol A. Ez az egyik legkárosabb vegyület, mellyel a mindennapi élet során találkozunk, a műanyag képében. Káros hatásai kihatnak a szaporító szerveken át, az agyig.

A vegyület magas hőfokon, akár a mikrózás során, kiolvad a műanyagból és beleszivárog az ételbe, italba, ami aztán a szervezetbe kerülve felbolygatja a hormonháztartást, ezáltal befolyásolja a nemi szervek működését, és az idegrendszerét.

Mindkét esetben érdemes olyan termékeket választani, amelyek még a régi iskola szerint készültek, vagy egyáltalán nem tartalmaznak műanyagot, szilikont. Hiába egyszerűbb és könnyebb bánni velük, összetételüknél fogva nem minden esetben küszöbölhető ki, hogy a benne lévő káros anyagok ne kerüljenek át az ételbe. A nagy hőhatás pedig előidézi a vegyületek vándorlását, amelyek aztán óhatatlanul a szervezetbe kerülnek.

 

További érdekességekért, bátran keresd fel a Ház és Otthon Facebook oldalát!

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)