Jump to content

Áramfogyasztás csökkentő tippek hűtőre szabva

2019. 01. 29. 20:05

A lakás fő fogyasztóinak egyike a frigó. Kihúzni nem érdemes, hiszen akkor oda a sok finom falat, egyéb energiatakarékos használata pedig nem ismert, legalábbis eddig. Ugyanis van öt remek praktikánk, amivel a hűtőd kevesebb áramot igényel majd.

Az áramszámla az egekig rúghat, ha nem figyelünk oda arra, hogy hol, mikor és mennyi villanyt égetünk, és mit hagyunk a konnektorba bedugva. Már egy-egy plusz fogyasztó is érzékelteti hatását, ha pedig áramzabáló háztartási géppel állunk szemben, akkor azt a pénztárcánk is megsínyli.

A legnagyobb áramfogyasztók között a mosógép, tűzhely és hűtőgép ismeretes. Mivel előbbi kettő működését nem sok praktikával tudjuk befolyásolni, ezért nem tudunk mit tenni ellenük, ám a hűtő ésszerű használatával megkurtíthatjuk a hó végi számla díját.

Öt praktika a hűtődhöz

Ami a hűtőt illeti állandó működése sok energiát igényel, még akkor is, ha az A vagy A++-os kategóriába tartozik. A masinát nem lehet függetleníteni áramkörtől, így más megoldáshoz kell folyamodni, az olcsó fenntarthatóság érdekében.

Nyitás-csukás

Az első és leggyakoribb dolog, ami miatt a hűtő több áramot fogyaszt az az, hogyha állandóan nyitogatva van. Minden egyes ajtónyitáskor meleg levegő áramlik be, amit le kell hűtenie, így minél többször és hosszabb időre tárod ki a frigó ajtaját, annál inkább pörög majd a villanyórád.

Üresen vagy tele?

A hűtőszekrény arra használja fel az energiát, hogy hűtsön. Nem meglepő dolog. Viszont az igen, hogy sokkal kevesebbet fogyaszt akkor, ha tele van. A hűtőben található ételek saját maguk is tartják a hideget, így a masinának kevesebbszer kell bekapcsolnia, hogy az optimális hőfokot biztosítsa, ellenben ha üres, több időbe – és áramba – kerül lehűteni a nagyobb teret.

Ideális hőfok

Előfordul, hogy túlhűtjük a hűtőt. Ez is okozhat többletköltséget, mert minél alacsonyabb az elvárt hőfok, annál gyakrabban kell bekapcsolnia. Ami az ideális hőfokot illeti a hűtőben az maximum 7 Celsius-fok, a fagyasztóban -16-18 Celsius-fok. Az ennél alacsonyabb fokszámok csak feleslegesen pörgetik a villanyszámlád.

Mibe tárolsz?

Melegen nem teszünk ételt a hűtőbe, mert az megsavanyodik, a gépnek pedig többet kell dolgoznia, hogy hidegen tartsa a levegőt, ez köztudott. Az viszont kevéssé, hogy az is befolyással van a hűtési hatékonyságra, hogy miben tárolod el az ételt.

A műanyag ételhordozók könnyebben lehűlnek a fémhez képest, s a letakart étel is jobban tartja az ideális hőt, mert páramentes marad.

Próbáld ki az alábbi trükköket, és meglátod, hogy a következő hónapban kevesebbet fizetsz majd, persze hacsak máshol fel nem használod a megspórolt áramot!

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)