Jump to content

Fagyasztó kálvária: így harcolhatsz sikerrel a jeges ablakok ellen

2019. 01. 25. 19:05

A hőmérő higanyszála még egy jó darabig nem emelkedik nulla fok fölé tartósan, így jégvirágos ablakokra, párás szélvédőkre számíthatunk reggelente. Meg akarsz szabadulni tőlük?

A mínuszok csak úgy repkednek január végén is, ami az elmúlt évekhez képest furcsa élmény. Rég volt már olyan, hogy reggel zúzmarás bokrok, jégcsaptól kétrét görnyedt fák és mindent beborító lehelet pára kíséri utunk a munkába. Talán húsz éve, vagy több, kit tudja. De nem is számít igazán, mert most repetát kaptunk az elmúlt évek legkeményebb teleiből. Vagyis nem csak mi, hanem a lakás is.

Jeges ablakok

A jégvirágos ablak szép, és már alapjaiban véve megdobja az ablak esztétikai megjelenését, de leginkább csak a filmekben láthatunk kovácsoltvas kerítés cirádákra emlékeztető jégmotívumokat az ablakon. Mert a valóságban, össze vissza fagyott szilánkok, és a kilátást még borúsabbá tévő jégképződmények fagynak az ablakra, és egyben a szélvédőre is, amelyektől megszabadulni vagy hosszas vakarászás, vagy durva jégoldás útján lehetséges csak. Nos egyik sem a legszerencsésebb, mert mindkettő nyomot hagy a felületen, és nem előzi meg a jegesedést. Viszont van egy remek házi szer, ami gátat szab a jégvirágoknak.

Ahogy számos házkörüli dologban, a házi munkában és még az ételízestésben, úgy a jég ellen is bevethető az ecet. Az ecet ősidők óta az ember szolgálatában áll, s már ideje korán felfedezték univerzális hatásai. Antibakteriális, így a penészgomba ellen, a mosógépben megbúvó gombák, és a mosogatógépben található lerakódások ellen is bevethető. Sőt, a jegesedés ellen is.

Az ecet összetevőinél fogva meggátolja, hogy az üvegfelületre ráfagyjon a nedvesség, és abból a mínuszok hatására jég képződjön. Ez hálás feladat, és nagy segítségére van az embernek, főleg, ha a reggeli időszűkében nem tudjuk rendegesen kiásni a kocsit a jég fogságából. Persze az ecet sem tudja száz százalékig megoldani a jégmentesség kérdéskörét, azért sokat segít a helyzeten. Ha naponta egyszer, egy héten át törlöd vele a szélvédőt, üveget, akkor érzékelhető lesz a különbség.

Jégoldót is készthetsz belőle. A jégoldó oldathoz három egység ecetet egy egység vízzel kell összekeverni (kb. egy-egy bögre), majd az egyveleget egy szórófejes flakonba tölteni. Ezzel el is készítetted, és már mehet is a jégoldás. Igaz a szaga nem olyan kellemes vagy semleges, mint a bolti jégoldóké, viszont tized annyiból megvan.

Az ecetes jégoldó nem csak azért jó megoldás, mert filléres, hanem azért is mert közben fertőtleníti, tisztára mossa az ablakod, és a csíkmentes szárazáshoz is hozzájárul. Míg a jégoldók általában csúnya foltokat, koszos hatást keltenek, az ecetes oldat nem.

Az ecet ráadásul minden időben használható és hatékony. Ráadásul, olcsó és nem tartalmaz vegyszereket, kemikáliákat, egyszóval természetes alternatívája a bolti változatnak.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)