Jump to content

Csíkmentes ablakra vágysz? Ez a technikája!

2019. 01. 25. 19:05

Talán egész évben nem törölgetjük annyit az ablakot, mint télen. Az állandó párafoltok, az összemaszatolódott felületek szinte törlésért kiáltanak. De mivel tisztítsuk az ablakot, ha csík helyett, ragyogó tiszta üvegfelületet akarunk?

Ki ne ismerné azt a bosszantó érzést, amikor a századik áttörlés után is ott marad az az apró, szinte észrevehetetlen csík? Valószínűleg mindenki, aki valaha tisztított akváriumot, autószélvédőt, vagy szimplán ablakot. Persze át lehet siklani az apró szépséghibán, de hát van amikor úgy vetül a fény, hogy az ember szemét szinte szúrja az a kis csík… Nos ilyenkor két dologra van szükség, hogy a ragyogó ablak ne csak álom legyen, hanem valóság!

A nehéztüzérség

Ahány ház annyi szokás. Nálunk mindig a szavas bőrből készült textíliák voltak piedesztálra emelve, már ami a csíkmentes ragyogást elérését illeti, ám egy idő után nálam valahogy nem vált be. Pedig a csíkmentességhez nem kell különleges eszköz vagy spéci szerszám. Csupán az ablakmosás három aranyszabályát kell betartani és meg is volnánk.

Az első, hogy az ablaktörlést nem napsütésben végezzük, mert akkor az ablak gyorsabban szárad, azaz mire végzünk az közepével, az eleje már megszáradt, így a csíkok borítékolhatóak. A második szabály a mozdulatok milyenségén alapszik. Ugyanis nem mindegy, hogy milyen irányba törölgetjük azt. A csíkmentes ragyogás érdekében az ablakot vagy körkörös mozdulatokkal vagy kétirányúakkal kell mosni. A külső oldalát az üvegnek felülről lefelé haladva, a belső felét pedig vízszintesen ajánlatos. Ezzel a praktikával később egyszerűbb felfedni, hogy hol maradt csík, ha maradt.

A harmadik aranyszabály a törölgetésre befogott rongy és a törölgetésre felhasznált anyag milyenségét írja elő. A csodásan ragyogó ablakokhoz, ugyanis nem kell más, mint ecet és mikroszálas törlőkendő vagy selyempapír. Utóbbi a legapróbb szennyeződésektől is megszabadít, míg előbbi fertőtlenít, és újszerűvé varázsolja ablakod.

Jó házi ablakmosó folyadékot szeretnél készíteni? Mutatunk, egy remek receptet, amihez nem kell más, mint ecet és kukoricakeményítő. A szokatlan hozzávaló mindenféle durva dörzsölés nélkül leszámol az üvegen lévő zsíros lenyomatokkal, szennyeződésekkel és fény is kölcsönöz neki.

A kukoricakeményítő a legrégibb és legolcsóbb szerek egyike, és sokféleképp fel lehet használni a házkörüli munkák során is. A csík és foltmentes ablaktisztítás aduászát pillanatok alatt elkészítheted otthon is! Amire szükséged lesz hozzá:

negyed, fél pohár keményítő

egy liter meleg víz

Használata egyszerű: keverd el a keményítőt a vízben, töltsd szórófejes flakonba az oldatot és kezdődhet is a móka. A munka végeztével ne lepődj meg, ha 2-3 decinél több nem fogyott a szerből, az ablakaid és akváriumüveged mégis ragyogóan, foltmentesen tiszta!

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)