Jump to content

Támadnak a kórokozók: verd vissza őket házi fertőtlenítővel

2019. 01. 24. 14:00

Nem titok, hogy baktériumok tucatját hurcoljuk be a lakásba ruháinkkal, és cipőnkkel, nem beszélve kezeinkről. Bizony némely kórokozó több órán keresztül is életben marad a felületeken, így nem árt, ha alaposan fertőtlenítünk legalább heti rendszerességgel. Ehhez mutatunk egy remek receptet.

Influenzajárvány idején elkél egy jó fertőtlenítő, amivel minden felületet bátran áttörölhetünk anélkül, hogy nyomot hagyna rajta, esetleg megmarná azt. A leggyakrabban behurcolt kórokozók között az E.coli és a vírusok szerepelnek, amelyeket a megfelelő koncentrációjú tisztítószerrel likvidálhatjuk.

Mint általában minden házi készítésű antibakteriális hatású szernek, úgy ennek is az ecet szolgáltatja az alapot. Az ecet egyidős az emberi civilizációval, talán még idősebb is annál. Ecetsavtermelő baktériumok a világon mindenütt előfordulnak és minden kultúra, ahol ismerték a sör vagy a bor készítését, elkerülhetetlenül felfedezte az ecetet. Az ecet felhasználása igen messzire nyúlik vissza. Az ie. 3. században Theophrasztosz görög filozófus leírta, hogy ecet és különböző fémek kölcsönhatásával hogy lehet a művészek számára értékes színezőanyagokat előállítani. De a 8. században is tettek róla említést.

Az elegy másik fontos összetevője a teafaolaj, a háztartásban, a bőrápolásban, a hajápolásban egyaránt csodaszernek számít, miközben hihetetlen gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatása révén tisztítószerként is alkalmazható. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik az eukaliptuszolaj, ami szintén részét képzi a házi tisztítószernek. Az eukaliptuszolaj sokféle felhasználásra alkalmas. Megtalálható az orvosi rendelőkben és a kozmetikákban is, antibakteriális és fertőtlenítő hatása révén.

Házi csodaszer és fertőtlenítő

Lássuk, mi mindenre lesz szükséged:

- 2,5 dl - ecet
- 0,5 liter desztillált víz
- 0,5 dl teafaolaj
- 0,5 citromolaj

Elkészítése

Keress egy szórófejes flakont, majd az összes hozzávalót öntsd bele. Alaposan keverd össze, és már kész is a használatra. A maximális hatás érdekében az adott felületet miután lepermetezted vele, hagyd pihenni 1-2 percig, s csak azután töröld le.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)