Jump to content

A kerámia főzőlapnak lelke van: ezt tedd és ezt ne tedd vele!

2019. 01. 24. 09:05

Ami a kerámia főzőlap használatát illeti, sokan belebotlanak a leggyakoribb félreértésekbe, és tévhitekbe. Most ezeket gyűjtöttük össze, és leleplezzük, valójában mi az igaz!

A kerámia főzőlappal szemben támasztott elvárások nem sokban különböznek a hagyományos villany vagy gáztűzhelyétől. Mégis akad, aki összekeveri az indukciós főzőlappal, ami tényleg félreértéshez vezet.

A kerámia főzőlapot érintő leggyakoribb kérdés, hogy milyen edényt lehet használni rajta. Nos, gyakorlatilag bármilyet. Régit, újat, inoxot, teflont, teljesen mindegy, mert nincs speciális edény hozzá. Minél vastagabb az edény alja annál alkalmasabb a főzésre, ami pedig a lényeg, hogy a serpenyő, lábas alja ne legyen egyenetlen, mert akkor a sütésteljesítménye minimalizálódik.

Ami a kerámia tűzhely tisztítását illeti, erről is sok féle teória létezik. Van, aki a speciális tisztítószerre, van, aki a hagyományosra esküszik. Ha odaég vagy kifut valami, akkor még melegen érdemes lekaparni a speciális kaparókával, de utána bármelyik tűzhelytisztító megteszi. Amit a kerámiaápoló törlőkendő követ.

Házi tűzhely tisztító

A tűzhely tisztítása a legutáltabb az összes feladat közül. Az odaszáradt ételmaradék, zsír, kifutott kaja és egyéb szennyeződések nehezen eltávolíthatók, de! A babolaj vagy olíva olaj nagyban megkönnyíti a műveletsort.

Hatékony takarítóképessége mellett visszaadja a felület csillogását, ragyogását, és használata után a szennyeződések nehezebben tapadnak meg a tűzhelyen.

A takarítás metódusa a következő: először egy száraz ronggyal alaposan le kell dörzsölni a tűzhelyet, majd egy-két csepp olajat eloszlatva a felületén újra áttörölni. Vizet nem ajánlatos használni, mert az maszatol, csíkot hagy rajta.

Fontos: Minimális olajat használj, mert az ideálisan eloszlatható, és nem maszatolja össze a felületet.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)