Jump to content

A nagy sült krumpli igazság: mennyit ehetünk büntetlenül egyszerre?

2019. 01. 08. 13:00

Januárban nyilván senki még csak rá sem néz a sült krumplira a nagy fogadalmi diéta közben, ám arra az esetre, ha mégis valaki ráfanyalodna, kiderítettük, mennyit szabad enni gyötrelmes bűnbeesés nélkül.

A sült krumpli nagyon kedvelt köret, gyakorlatilag burgonyát burgonyával ennénk, ha lehetne, és van, aki ezt meg is teszi. Ám hosszú távon ezutóbbinak nem sok előnye van, hacsak nem a gyors elhízás, és a közeli halálozás a cél.

Fájó arányok: 6 szem/nap

A Harvard Egyetem táplálkozástani professzora, Eric Rimm rántotta le a leplet az ideális sült krumpli fogyasztás azon mennyiségéről, ami még azon a határértéken belül van, hogy hízást vagy korai halálozást okozzon. Ez mindösszesen 6 darab, naponta. Mármint, nem egész burgonya, hanem 6 szálacska a sült krumpli kötegből.

A túlfogyasztás ugyanis komoly egészségügyi problémákhoz vezet. A krumpli szerelmeseinek nagy bánatára, 2017-ben az American Journal of Clinical Nutritionban megjelent átfogó tanulmány ugyanis arról számolt be, hogy azok, akik heti 3 alkalomnál többször fogyasztanak sült burgonyát (például burgonya chipset vagy sima köretet), kétszer nagyobb eséllyel halnak meg nyolc éven belül, mint azok, akik kihagyják a sült krumplit az étrendjükből.

A kutatás eredményét a szakemberek a sült krumpliban található zsírok összetételével és mennyiségével magyarázzák. Ugyanis a szóban forgó ételben olyan zsírok találhatók meg főként, amelyek a szívbetegségek kockázati tényezőire és a gyulladásgátló folyamatokra hatnak.

Rimm professzor hangsúlyozta továbbá, hogy a sült burgonya lényegében nem más, mint egy „keményítő bomba”, ami, ha feldolgozott burgonyából származik, kifejezetten rossz hatást gyakorol a vércukorszintre, valamint az előre feldolgozott krumpliból származó zsírok károsítják az artériák falát is.

Nagyobb menü jöhet?

Ha a napi 6 szemet túl is léptük, akkor sincs akkor gond, ha a duplájánál megállunk. Viszont komoly problémát okoz a gyorséttermekben kapható sült krumpli mérete, amiben minimum 55 szem található, és akkor még nem beszéltünk a plusz változatokról.

Szintén növeli a krumpliról való leszokás nehézségét, hogy mióta felfedeztük köretnek, minden mást kiütött a nyeregből. Ha semmiképp nem tudunk lemondani róla, egyetlen fegyverünk van ellene: a mértékletesség.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)