Jump to content

Válassz okosan fenyőfát 2 lépésben

2018. 12. 22. 12:30

A fenyőfa választás kérdésköre korántsem olyan egyszerű, mint hisszük. Most már nem elég csal alaposan szemügyre venni a leendő karácsonyfát, mert már a földlabdát is hamisítják. Szakértői szemmel jártuk a vásárt.

 

Fontos, hogy felismerjük különbséget a valódi, és az „álföldlabdás" fenyő között, különben hiába vesződünk a kiültetéssel. Ha oda megyünk a kiválasztott fához, megragadjuk és megpróbáljuk felemelni, de az eladó odarohan és közli: ezt nem szabad, biztosak lehetünk abban, hogy “álkonténeres” gyökeres fenyővel van dolgunk – szolgált az elő és legfontosabb tanáccsal Váradi Éva kertészmérnök.

Földlabdásnak látszó fenyő

Az „álkonténeres” fenyőt ugyanis úgy készítik, hogy alácsapnak a gyökérnek, megfogják a föld nélküli, csupasz gyökerű fenyőt, vödörbe állítják, hozzáraknak három lapát földet.

Ha a “földlabdásnak látszó fenyőt” megfogja a vevő, akkor az a kezében marad, míg az edény a talajon, a föld pedig az edényben. Kertészeti árudában, faiskola minőségű, földlabdával együtt kitermelt fenyőt árusítanak.

Varrva és nem kötözve!

Ezeket jutazsákban, varrva és nem kötözve árulják, vagy is a zsák szája nem egy műanyag zsinórral van a fa törzsére kötözve  - hívta fel rá a figyelmet a szakember, aki szerint ez is egy biztos módja annak, hogy tudjuk, milyen fával van dolgunk.

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)