Jump to content

A jó álom az ideális hőfokon múlik

2018. 12. 19. 09:05

Télen nem csak a tömegközlekedési eszközökön vagy az utcán vagyunk képesek megfázni, hanem a fűtött lakásban is. Ellentmondásos kijelentés, de tény. Az indok az éjszakai testhőmérséklet-változásban és a szoba hőmérsékletében rejlik.

Alapvetően a jó alvás majdnem fele is a hőmérséklet milyenségén múlik. Általánosságban a 18-20 °C fok körüli hő az ideális a minőségi pihenéshez, de a hideg idő beköszöntével jobban oda kell figyelni a hálószoba fűtésére, ha reggel nem akarunk torokfájással és eldugult orral ébredni.

Fűtésmizéria

Októbertől buzgón pörögnek a villany- és gázórák és a kandalló is mohón falja a farönköket, amit fogcsikorgatva is, de bírni kell pénzzel, hacsak nem akarunk hidegben ücsörögni a lakásban. Márpedig a betegségmentes tél egyik legfontosabb mozzanata a megfelelő hőfokra fűtött lakás.

A fűtéskérdés persze pénztárca és igényfüggő, de általánosságban elmondható, hogy a lakást 23°C fokra ajánlott felfűteni, hogy egészségünk ne szenvedje meg a kint tomboló hideget. A nappaliban a 21-23 fok az ideális a konyhában a 20-21 fok, míg a fürdőben szintén a magasabb hőfok az ajánlott.

Ami a hálószobát illeti 19°C fok alá nem érdemes menni, de 20,5°C fok fölé sem. Egyrészről azért, mert a testhőmérsékletnek le kell csökkennie, másfél fokot ahhoz, hogy álomba merüljünk, és megfelelően kipihenjük magunkat. Másrészről azért, mert a kórokozók és baktériumok számára sem ideális ez a hőfok a szaporodáshoz.

Gyermekek esetében más a helyzet, ott egy fokkal magasabban tarthatjuk a hőmérsékletet, illetve alvás előtt érdemes jól kiszellőzteti a szobát.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)