Jump to content

Miért veszélyes az után gyártott töltő?

2018. 12. 07. 16:05

Akárcsak a zárlatos karácsonyfaégő, úgy a hamisított telefontöltő is könnyen lángra kap. A gond az, hogy szinte alig lehet kiszorítani a hamis termékeket a piacról.

Hivatalos jelentést adott ki a Chartered Trading Standards Institute brit fogyasztóvédelmi intézet. Szúrópróbaszerűen vásároltak 400 gyárinak látszó, valójában hamisított töltőt. Megállapították, hogy a 400-ból 397 már a minimális biztonsági teszten megbukott. A töltőket szerte a világon, nyolc országban vásárolták.

Szaklapok emlékeztetnek rá, hogy még az év elején az Apple az Amazonon hasonló ellenőrzést hajtott végre. Akkor az Apple által ugyancsak véletlenszerűen kiválasztott töltők 90 (!) százaléka volt hamisított.

Az almás óriás beperelte a (ma is működő) Mobile Star céget, mert az Apple logójával értékesített hamisított töltőket. Némelyik készülék olyan gyenge minőségű volt, hogy szakértők szerint akár halálos áramütést is mérhetett használóira. Hamisított kábelek, USB-C csatlakozók tettek tönkre laptopokat, okoztak tüzeket és robbantottak fel telefonokat.

Állítólag az Amazon azóta mindent megtesz, hogy kirekessze kínálatából a másolmányokat.

Nem lehet elégszer elmondani, hogy annyira csekély összeget lehet megtakarítani ezekkel, hogy az egyszerűen nem éri meg a kockázatot. Töltőt és kábelt kizárólag a gyártól, vagy ismert, a gyárak és tesztelők által elfogadott cégektől érdemes vásárolni, mint például a Belkin, vagy a Monoprice.

 

Kövess minket a Faebookon is!

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)