Jump to content

Kártékony, apró és a fűtésszezonnal jön

2018. 12. 07. 09:05

Tény, hogy akarva akaratlanul apró élőlényekkel osztozunk lakásunk minden pontján. A fűtési szezon közepén viszont egy szokatlan vendégre is számítani kell.

A téli időszak hálótársai közt a poratkák, ágyi poloskák és bolhák is előkelő helyen szerepelnek, és hogy még nagyobb legyen az öröm, a fáraóhangyák is télen vernek tábort a lakásba.

Kevéssé ismert hangyafaj kártékonyabb a hagyományos hangyánál, és még észrevenni is nehezebb őket. A kontrasztos hangyákkal ellentétben ezek sárgás-barnás színűek és jól beleolvadnak a környezetbe. A hideget nem bírják, kedvencük a 24-26 °C fok feletti hőmérséklet. Épp ezért gyakran megtalálható fészkük a párásabb helyiségekben is, vagy épp egy rég nem használt fiókban.

Érdemes minél előbb megszabadulni tőlük, mert nem csak a házban, de az egészségünkben is kárt tehetnek. Szívesen falatoznak a szigetelésből, és gyakorlatilag amint kiszagolják az ételt ott is teremnek. A fáraóhangya, hasonlóan a patkányhoz a Salmonella, a Streptococcus és Staphylococcus kórokozóit terjeszti, épp ezért nem jó hír, ha a konyha közelébe vernek tanyát.

Kiirtásuk nem egyszerű, mert ellenálló kis bestiákról van szó. A hangyairtó nem hat rájuk, és mivel extra gyorsan szaporodnak, így gyakorlatilag kiirthatatlannak tűnnek. De a jó hír, hogy van speciális fáraóhangya ellen bevethető szer, ami maradéktalanul leszámol velük.

A folyamat azonban nem egy-két nap leforgása, lévén a gyors szaporodás és a több királynő jelenléte miatt. A leghatékonyabb megoldás, ha megkeresed a fészküket, és koncentrált támadást indítasz ellenük.

 

Kövess minket a Facebookon is!

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)