Jump to content

Íme az elmúlt 10 év ingatlanpiaci változásai

2018. 12. 01. 17:10

A hazai ingatlanpiaci főbb mutatók vizsgálatából egyértelműen kirajzolódik a recesszió és később a visszazárkózás, fellendülés szakasza is. A Duna House elemzése egyetlen ábrán foglalja össze az elmúlt 10 év változását.

Amennyiben a gazdasági válságot és az azt követő időszakot vizsgáljuk, az ingatlanpiaci ciklus több időszaka is kirajzolódik. A zuhanás időszakában a csökkenő ingatlanárak és a nehéz finanszírozási lehetőségek mellett a vevők is visszavonultak, és drasztikusan csökkent a hazai ingatlanpiaci forgalom. Országosan 2006-ban és 2007-ben még 200 ezer körüli ingatlan adás-vétel bonyolódott, 2008-ra ez már 110 ezerre esett vissza, majd 2009-2014 között még ennél is kevesebb, évenként 100 ezer alatt maradt a tranzakciószám hazánkban. Az árak és a forgalom is 2013 év végétől kezdett emelkedni, a felzárkózás időszakában dinamikusan növekvő árakkal és egyre élénkülő piaccal találkozhattunk, amely az elmúlt években fordult át a lakáspiaci boom időszakába. A Duna House Országos lakásárindexe 2008-hoz viszonyított reálértéken mutatja a változásokat az ingatlanárak tekintetében, amelynek mélypontja 64 százalékpont volt 2013 harmadik negyedévében. Az inflációs változókkal korrigált lakásárak a tavalyi évben zárkóztak vissza a 2008-as kiindulóárakhoz, és azóta is töretlenül emelkednek. 

"Akár az árakat, akár az ingatlanpiaci forgalmat vizsgáljuk, jelentős változásokat tapasztalunk az elmúlt 10 év történetében. A jelenlegi ingatlanpiaci boomot az újépítésű lakások megjelenése, a stabil és kiegyensúlyozott hitelpiaci növekedés egyaránt kiszolgálja. A gazdasági fundamentumok vizsgálata alapján ez a növekedés még kitart a következő években." - nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. 

Az elemzésben található számok a Duna House hálózathoz tartozó Hitelcentrum Kft. adatai alapján kerültek kiszámításra. 

(Forrás: hazesotthon.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)