Jump to content

Akár új lakást is hozhat a csokos hitel

2018. 11. 19. 14:00

Decembertől a kétgyermekes családok is hozzájuthatnak az állami kedvezménnyel igénybe vehető tízmillió forintos lakáshitelhez, a háromgyermekeseknél pedig 15 millió forintra ugrik a hitelplafon. Ezek a kölcsönök a piaci lakáshitelekhez képest évente 120-180 ezer forintos megtakarítást is jelenthetnek, így 15-20 százalékkal kisebb jövedelem is elég a hitelfelvételhez.

Decembertől élesítik az állami lakástámogatási rendszer új elemeit: a kétgyermekes családok számára is elérhetővé válik a maximum tízmillió forintos, új lakás vásárlására fordítható kedvezményes kamatozású lakáshitel. A háromgyermekesek esetében pedig az eddigi tízmillióról 15 millióra emelkedik a maximális hitelösszeg.

„A kedvezményes kamatozás azt jelenti, hogy a kérdéses lakáshitelek kamata legfeljebb három százalékos lehet a teljes futamidőben, amely maximum 25 éves lehet. A kedvezményes hitel alacsonyabb törlesztőrészletet jelent az érintett családoknak a piaci kamatokhoz képest” – mondta Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője.

Egy húsz évre felvett tízmilliós kedvezményes hitelnél a havi törlesztés 55-56 ezer forintra, a 15 milliósnál 83-84 ezer forintra jön ki. A piacon elérhető legkedvezőbb, végig fix törlesztést garantáló húszéves futamidejű 10 és 15 milliós lakáshitelek havi 66 és 100 ezer forintos havi kiadásához képest évente 120-180 ezer forintos megtakarítást jelenthet az állami támogatással futó konstrukció. Ráadásul az adósságfék szabályok és az alacsonyabb törlesztőrészletek miatt 15-20 százalékkal kisebb családi összjövedelem is elég lehet egy tíz vagy 15 milliós csokos kölcsönhöz.

Bővebben a témáról itt olvashat.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)