Jump to content

Egyre több családnak van saját otthona

2018. 11. 07. 19:00

Idén január- szeptember között 10 218 új lakás épült, 28 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 26 655 volt, 6,2 százalékkal kevesebb, mint a múlt év azonos időszakában – jelentette kedden a statisztikai hivatal.

Budapesten 2154 lakást vettek használatba, 29,8 százalékkal többet, mint 2017 első kilenc hónapjában, a megyei jogú városokban 19,7 százalékkal, 2730-ra nőtt az új lakások száma. A többi városban 23,3 százalékkal több, 3173 lakás készült el, de legjobban, 47,4 százalékkal a községekben emelkedett az átadott lakások száma (2161) – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Közölték, a kiadott új építési engedélyek és bejelentések csökkenését a nem lakóépületekre kiadott engedélyek számának 19 százalékos csökkenése okozta, miközben 1,2 százalékkal több, 10 322 lakóépület építését tervezik. Az építendő lakások száma Budapesten 25,0 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban gyakorlatilag változatlan maradt, 0,3 százalékkal nőtt, a többi városban 9,0 százalékkal, a községekben 7,4 százalékkal emelkedett.

Az új épületekben használatba vett lakások 54 százaléka családi házban, 37 százaléka többlakásos épületben, 5,3 százaléka lakóparkban készült el. A használatba vett lakások átlagos alapterülete 3 négyzetméterrel 100 négyzetméterre nőtt a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. A lakásépítés változatlanul fele-fele arányban oszlik meg a természetes személyek és a vállalkozások között – fűzte hozzá a KSH jelentése. A harmadik negyedében 24,3 százalékkal, 3701-re nőtt az új lakások száma, míg az építési engedélyek és bejelentések száma a tavalyi év azonos időszakával gyakorlatilag megegyezően 8589 volt.

Budapesten 671 lakás készült el, 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, a kiadott építési engedélyek és bejelentések száma 17,4 százalékkal, 2100-ra csökkent a harmadik negyedévben. A megyei jogú városokban 34,9 százalékkal több új lakás készült el, mint a tavalyi harmadik negyedévben, a kiadott engedélyek száma 9,1 százalékkal 1980-ra nőtt. A többi városban 23,1 százalékkal több lakásba költöztek be, de az építeni tervezett lakások száma 3,7 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi harmadik negyedévben. A községekben 44,1 százalékkal nőtt a lakások és 28,8 százalékkal a tervezett lakásépítések száma – derül ki a KSH adataiból.

Otthonteremtési program

A lakásépítések tavalyi lendületes bővülése 2018 január-szeptemberében is folytatódott, amihez jelentősen hozzájárult a kormány otthonteremtési programja – közölte a Pénzügyminisztérium. Hozzátették, a lakásépítések tavalyi lendületes bővülése 2018 január-szeptembere között is folytatódott, amihez jelentősen hozzájárult a kormány otthonteremtési programja. Az idei évben eddig 10.218 új lakás épült, 28 százalékkal több mint egy évvel korábban. A családi otthonteremtési kedvezmény kiterjesztése és az igénybevétel könnyítése még inkább elősegíti, hogy a gyermeket nevelő családoknak saját otthonuk legyen.

A tárca kifejtette: a tavalyi év azonos időszakához képest töretlen a lakásépítési kedv mind a fővárosban, mind az ország más településein. A bővülés hátterében a kormány gazdaságpolitikai intézkedései, valamint az otthonteremtési program 2015-ös életre hívása állnak. Ennek nyomán 2016-ban több mint 31 százalékkal, míg 2017-ben 44 százalékkal több lakás épült, mint az azt megelőző évben. Az idei év kilenc hónapja adatsora az év egészére nézve bíztató, az elkövetkezendő időszakban több ezer új lakás átadása várható.

Tovább bővül a csok-ot igénybevevők köre

A kormány célja, hogy lehetőleg minden gyermeket nevelő család saját otthonhoz jusson. Az elmúlt években a lakosság foglalkoztatási és jövedelmi helyzete érzékelhetően javult, így a családok ma már bátrabban vághatnak bele lakásépítésbe vagy vásárlásba. Ehhez segítséget nyújt a családi otthonteremtési kedvezmény, melynek népszerűségét jelzi, hogy 2015-ös bevezetésétől kezdődően már 89 ezer család kérelmét fogadták be a bankok több mint 250 milliárd forint értékben.

A kormány döntése értelmében tovább bővül az igénybevevők köre, hiszen a tervek szerint a kétgyermekes családok is igényelhetik a 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású kölcsönt, mely a három gyermeket vállalók esetén 15 millió forintra emelkedik. A most kezdődő családi nemzeti konzultáció eredménye tükrében további családtámogatási intézkedések várhatóak.

Válság előtti szinten a lakásépítések

Balogh László, az Ingatlan.com vezető szakértője elmondta: továbbra is fokozott lakásépítési kedv jellemzi a magyar piacot. Jó hatással lehet a lakásépítésekre, hogy a kedvezményes lakásépítési áfa körüli bizonytalanság eltűnhet a piacról, így várhatóan 2019 után sem állnak le a lakásépítések – tette hozzá. Elmondta: a lakásépítési engedélyek száma a szerény csökkenés ellenére még mindig magasnak mondható. A visszaesésben azonban szerepet játszhat, hogy az építők a már megkezdett beruházásokra koncentrálnak és újakat még nem terveztek a harmadik negyedévben.

A 2019 végén szerkezetkész állapotú társasházak lakásaira is vonatkozik majd a kedvezményes áfakulcs, emiatt a következő negyedévben a lakásépítési engedélyek száma tovább emelkedhet. Balogh László szerint az idén húszezer új lakást adhatnak át, ami nyolcéves rekordot jelent, és azt mutatja, hogy a lakásépítések száma a válság előtti szintet közelíti.

A Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) közleménye szerint a lakásépítések számának további növelése elengedhetetlen a lakásállomány minőségi megújításához. Ha a megszűnő kedvezményes áfa, illetve egyéb kivezetett támogatások helyett nem fogad el az Országgyűlés ezekkel egyenértékű új ösztönzőket, akkor a lakásépítési számok ismét drasztikusan esni fognak – írták. Még a jelenlegi lakásépítési számok is csak a lakásállomány háromszázévente történő megújulásához elegendőek, az indokolt megújulási ütemhez évi 43 ezer lakást kellene építeni. Az egyesület szerint az építőipari fellendülés fenntartásának, valamint az otthonteremtési feladatok kezelésének elengedhetetlen feltétele, hogy megszülessen egy hosszú távra előretekintő kormányzati lakásprogram és egy azzal összhangban álló építésstratégia.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kiemelte: az elmúlt két évben – a lakásáfa csökkentése és a csok kiterjesztésének bejelentése óta eltelt időszakban – több mint megháromszorozódott a lakásépítési engedélyek és kétszeresére nőtt a lakásátadások száma. Az elemző az idei év hátralevő részében és jövőre jelentős átadási hullámra számít, mivel a kedvezményes lakásáfa 2019. év végi kivezetése erősen behatárolja a lehetőségeket.

Több rekord is megdőlt

Kifejtette: év végén és jövőre várható lakásátadási hullám mellett az irodaépítések, az ipari és logisztikai beruházások, a tisztán állami és uniós támogatású projektek felfutásával idén a gazdasági növekedés gyorsulására számít. A lakásátadások száma idén és jövőre a fővárosban meghaladhatják a tízezret, országosan pedig a 25 ezret. A kivitelezéseket ugyanakkor hátráltatja a munkaerő- és kapacitáshiány, egyes tervezett társasház beruházásokat már visszavontak, így feltehetően nem épül annyi lakás, mint ahány engedély kiadására sor került – közölte. Rámutatott: 2020-ban jelentősen visszaeshetnek a lakásépítések, amit csak részben ellensúlyozhatnak a kormány által tervezett családtámogatási ösztönzők. A hazai lakásállomány százévenkénti megújításához is évente 35-40 ezer lakás építésére lenne szükség.

Az OTP Ingatlanpont kifejtette: több rekord is megdőlt, a kiadott építési engedélyek számában ugyanakkor a következő negyedévekben sem várnak felívelést. A megépülő lakások száma viszont tovább nőhet, mivel folyamatosan adják át az elmúlt három évben tömegével elkezdett lakásokat. Az építkezések hivatalos befejezését mutató használatba vételi engedélyek száma 2019 után is, egy ideig még magas maradhat nem csak az építési idők elhúzódása miatt, hanem azért is, mert egy néhány héttel ezelőtti döntéssel a lakásépítők egy kis haladékot kaptak az építkezések befejezésére – fejtették ki.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)