Jump to content

Miért öli meg a szellőztetés a bacikat?

2018. 10. 24. 15:50

Javában dübörög az influenzaszezon: orrfújás, tüsszögés, bacik. Gyakorlatilag sehol sem vagyunk biztonságban a kórokozók elől, mert a lakás meleg levegőjében is megbújnak, hacsak nem szellőztetünk eleget! De miben rejlik a szellőztetés varázs ereje?

Szellőztetni, szellőztetni, szellőztetni – tartja nagyanyáink mantrája. Valószínűleg mindannyian emlékszünk a metsző hidegre, amit nagyszülők a nap legváltozatosabb pontjaiban voltak képesek beengedni a kellemesen befűtött lakásba, mindezt pedig az egészség megóvásának égisze alatt tették. Igazból teljesen helytálló módon.

Pusztuló bacik, betegségmentes falak

A szellőztetés számos dolog miatt fontos, de maradjunk most a miértek mezsgyéjén. A dolog érdekessége az, hogy számos kutatás eredménye azt támasztja alá, hogy a napfénynek kitett por kevesebb életképes bakteriális közösségeket tartalmaz, amelyek jobban hasonlítanak a kültéri levegőben is fellelhetőkre, azaz nem az emberi bőrből, az emberi bélből vagy a talajból származók. Viszont, az ablakszűrésű napfény nem tud hasonló hatást kifejteni, ott magasabb a porban található bacik koncentrációja.

Egyébként a témában az Oregoni Egyetem is kutatott. A szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a napfénynek kitett helyiségek kevesebb baktériumot tartalmaznak, mint azok, amelyek teljesen sötétben voltak. A szűrt napfény is sokat tett a baktérium mentesítésért.

Tehát, ha a téli hónapokban jót akarunk magunknak, szellőztessünk, és lehetőleg engedjünk be minél több napfényt a házba.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)