Jump to content

8 ruhagyilkos szokás, amiről jobb lemondani

2018. 10. 03. 09:00

A mosógépet nem lehet hibáztatni a háromféle színben pompázó fehér póló vagy ragacsos tapintású ruha miatt, hiszen minden csak a mosási technikán múlik, semmi máson.

 

Mosni teljesen hétköznapi dolog, még az elektronikai analfabéták is tisztában vannak vele, hogy működik a dolog, hiszen három gombnyomás után már tisztulnak is a ruhák, hacsak nem estünk a leggyakoribb hibákba.

Sok ruha= időspórolás?

Az egyenlet nem igaz. Ha túl sok ruhát gyömöszölsz a mosógépbe annak érdekében, hogy időt és vizet spórolj, ennek ellenkezőjét fogod elérni. A mosás nem lesz hatékony, ráadásul a túlterhelt gép motorja leéghet, vagy öblítő pacákat kenhet a ruhára. Nem véletlenül tünteti fel minden gyártó a maximális terhelhetőséget!

Cipzárt föl!

Szívbemarkoló pillanat, amikor kedvenc ruhadarabod megsérül mosás közben és az apó szálhibák, húzások jelennek meg az anyagán. A tettes? A cipzár. Akár egyetlen lehúzott slicc is végzetes lehet a szaténblúz vagy lenge anyagú nadrág számára, ha beleakad. Légy előrelátó és húzd fel a cipzárt mielőtt mosni kezdesz.

Gombok a gépben

A cipzárhoz hasonlóan a gombokkal is körültekintően kell bánni, mert egy-egy hosszú program során bizony a legmokányabb varrás is elereszt. A megoldás egyszerű: gombold be és úgy tedd a gépbe.

A mosógép nem fárad el

Hidd el, kettőtök közül te előbb elfáradsz a mosástól, mint a gép, így a tévhittel ellentétben nem kell két program között pihentetni, mert így nem csak időt hanem energiát is megspórolsz. A folyamatosan, szünet nélkül használt gép nem használ fel újabb adag áramot a melegítésnél, mert ahhoz még az előző ciklus hőjét tudja hasznosítani.

Szín szerinti szelekció

Unásig ismételgetett frázis, de a mosás törvényének aranyszabálya, ami kiegészül annyival, hogy nem csak a színekre, hanem az anyagtípusra is oda kell figyelni. Tehát a törülközőt sem kell külön mosni az azonos anyagú holmiktól.

Mosópor adagolás

Nagyon kell figyelni a mennyiségre, mert a túl sok mosószertől a gép habzik, és a mosószer beletelepszik a szövetanyagba, mert a gép egyszerűen nem tudja kiöblíteni a többletet.

Mosni csak negyven fok fölött érdemes

Egész egyszerűen azért, mert alacsonyabb hőfokon nem pusztulnak el a baktériumok, hanem a mosógépbe megtapadva gombatelepeket alkotnak és szennyezik a frissen mosott ruhát.

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)