Jump to content

Jól akarsz aludni? Ezt a 4 ételt tedd tiltólistára!

2018. 09. 28. 15:20

Mint számtalan dolgot, az alvást, illetve az álmokat is befolyásolja az, hogy mit eszünk. Vannak olyan lefekvés előtti ételek, amik tiltólistásak, ha nem akarunk rémálmodni, vagy csak forgolódni.

Mi az összefüggés az alvási nehézségek és a rossz álmok között. Egy kiadós vacsora igencsak felpörgeti a szervezetet. Először is beindul az emésztés - ami miatt nehezebben, vagy túl későn merülünk álomba – és a felszabaduló energia miatt szinte kényszerítve érezzük magunkat, hogy valamit csináljunk. Mivel az evést nem követi mozgás, így a zsír csak lerakódik. Éhes hassal elaludni rossz, viszont, ha mindent befalunk az sem kifejezetten egészséges. A megoldás valahol a kettő között van, egy könnyed hét órai evészettel kielégíthetjük szükségleteinket. Javallott éjfél előtt lefeküdni, mert az sokkalta pihentetőbb.

Érdemes elkerülni az esti ivászatot. A túlzott alkoholos ital nem okoz bágyadtságot, és egy iszákos este után bottal üthetjük a kipihentség nyomát.

A mogyoróvaj, nutella, jégkrém, cukrok, csokik nassolása sem javallott, mert a bennük lévő magas cukortartalom felpörgeti az agyat, aminek köszönhetően kellemetlen álmok gyötörhetnek. Egy amerikai alváskutatás során, 10 alanyból 7-et rémálmok gyötörtek este,a magas cukortartalmú ételek elfogyasztása után.

Egy kiadós szelet rántott hús sem a legjobb választás alvás előtt, mert kellemetlen teltségérzetet produkál, és az egész szervezet a „nehéz” étel lebontására koncentrál, ezzel elűzve a jótékony pilledtséget. Szóval érdemes a húsfogyasztást inkább ebédre beidőzíteni. A kávé és tea sem a legjobb altató. Mindkettő elkerülendő a koffeintartalma miatt. Hiába esti rituálé egy csésze tea elfogyasztása befolyásolja az elalvást.

Érdemes odafigyelni mit eszünk elalvás előtt, érdemes gabona vagy zabpelyhet, vagy egy szelet kenyeret enni, ami laktat, de mégis kellemesen lehet tőle aludni.

 

(Forrás: hazesotthon.co.hu | Kép: pixabay.com)