Jump to content

Életbe lépnek az adósságfék-szabályok

2018. 09. 28. 22:00

Egy év alatt 15 százalékos átlagos árnövekedés volt tapasztalható lakáspiacon, az OTP Lakóingatlan Értéktérkép adatai szerint. Az emelkedés ellenére a kereslet töretlen, a lakosság várhatóan nagyjából negyven százalékkal több hitelt vesz fel, mint tavaly.

Jövő héten életbe lépnek a Magyar Nemzeti Bank szigorúbb hitelezési feltételei, amelyek mellett a kereskedelmi bankok jelzáloghiteleket folyósíthatnak magánszemélyeknek. Az október elsejével életbe lépő – úgynevezett adósságfék – szabályok alapján kevesebb lakáshitelt kaphatnak azok, akik nem változó, vagy tíz évnél rövidebb periódusra rögzített kamatozású kölcsönt igényelnek. 

A fix a nyerő

A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel megjelenése óta óriási siker a piacon. Az OTP Bank saját adatai szerint tavaly július és idén augusztus között az engedélyezett lakáshitelek csaknem hetven százalékát az 5, 10 vagy 20 évre fix törlesztésű konstrukciók adják. A lakosság egyre tudatosabban és felelősebben vesz fel lakáshitelt, de van még olyan terület a lakásvásárláson belül, ahol előrelépésre lenne szükség.

Az OTP Bank Hello Otthon kutatása szerint a megkérdezettek közül csupán minden második hiteligénylő volt tisztában azzal, hogy milyen keretből gazdálkodhat, és először keresett lakást és később ehhez igyekezett hozzáigazítani a pénzügyi hátteret. A megfelelő tervezéssel azonban elkerülhető, hogy a vásárlók otthonálmaik megvalósításához kockázatosabb konstrukciókba kényszerüljenek. 

Az OTP Bank adatai szerint tavaly július és idén augusztus között az engedélyezett Fogyasztóbarát Lakáshitelek nagysága átlagosan valamivel több mint 12 millió forint volt, amelyet az igénylők várhatóan 10-15-20 évig fognak törleszteni, konstrukciótól függően akár végig fix kamatokkal. 
Ez olyan hosszú időtáv, hogy senki nem láthatja előre, hogyan alakul az élete. Ideális esetben minden töretlenül megy előre. Ennyi idő alatt lehetnek hullámhegyek és hullámvölgyek: az ország gazdasági növekedése lelassulhat, megtorpanhat, a családon belül valaki elvesztheti az állását, elválhatnak a hitelfelvevők, vagy tartós betegség következhet be – mind-mind előre nem látható, kiszámíthatatlan esemény. A jegybank az új feltételekkel, a lakosság eladósodásával járó kockázatokat igyekszik mérsékelni.

„Minden jel arra mutat, hogy a hazai lakáshitel piac eltolódik a fix kamatozású, fogyasztóbarát lakáshitelek irányába. Az OTP Banknál ez, az új szerződéseknél már meg is történt. Fontos, hogy az MNB is olyan szabályokat hozzon, amely a felelős hitelezést segíti elő, de ugyanennyire fontos, hogy a lakosság is felelősen kezelje pénzügyeit. A lakásvásárlás életünk egyik meghatározó eseménye, célszerű olyan pénzintézethez fordulni, amely megbízható partnerként segít a személyre szabott pénzügyi döntések meghozatalában” – fejtette ki Kormos Zoltán, az OTP Bank Lakás Hitelek Főosztályának igazgatója.

Az új szabályozás nem engedi, hogy a magánszemélyek túlságosan eladósodjanak, nehezen előre látható kockázatok vállalása mellett.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;profit7 | Kép: pixabay.com)