Jump to content

Felpörög az ingatlanok értékesítése

2018. 09. 13. 14:00

A lakásvásárlást tervezők körében annak ellenére népszerűbbek az újonnan épülő lakások, hogy áruk általában jelentősen meghaladja a használtakét. Az újépítésű lakás kényelmet nyújt, a mondernitás érzetét kelti és környezettudatos.

Gyorsan elfogyhatnak az újépítésű lakások, amennyiben nem lesznek a kedvezményes áfa-kulcshoz vagy a csok-hoz fogható piacélénkítő kormányzati intézkedések. Az OTP Budapesti Újlakás Értéktérképe szerint azonnal költözhető új lakásból mindössze 170 van a fővárosban. Emellett további 5200 épülőfélben lévő lakást, és bő kétezer építési engedéllyel rendelkező, de még nem épülő ingatlant kínáltak két hónapja. Ez az alig 7500 lakás, a mostani értékesítési ütemet figyelembe véve, jövő nyárra elfogyhat.

Gondot okoz, hogy a lakásátadásoknak csak kisebb része valósul meg határidőre, a projektek többsége már most több negyedévet csúszik az eredeti tervekhez képest. Ennek csak kis részben oka a rossz árazás, vagy helyszínválasztás, illetve az értékesítési nehézségek. A legnagyobb gondot ma az építőipari kapacitáshiány jelenti. Idén az első félévben 15-20, már meghirdetett beruházás állt le végül. Van köztük olyan nagy projekt is, ahol a lakások nagy részére már előszerződést is kötött a beruházó, de nem látta biztosítottnak, hogy a vállalt 2019 végi határideig meg tudja építeni a házat.

Ugyanakkor a kedvezményes áfa-kulcs jövő év végén esedékes kivezetése arra kényszeríti a beruházókat, hogy tegyenek meg mindent a mihamarabbi átadás, illetve az eladások felpörgetése érdekében. Mivel azonban a kereslet tovább erősödik, nem várható, hogy az elkövetkező másfél éves hajrában nagy árengedményekre kényszerüljenek a beruházók.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)