Jump to content

Ezért drágulnak az új lakások

2018. 09. 13. 16:00

Évtizedes távlatban még mindig kevés az új lakás: 2013 és 2017 között 48 ezer lakás készült el, ez kevesebb mint a fele a 2008 és 2012 közötti mennyiségnek. Bár a kereslet adott az új lakások iránt, de nem minden térségben épül annyi új ingatlan, amennyire lenne vásárló. Öt év alatt tíz új lakásból hat Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében épült.

Bár a lakásépítési kedv évek óta fokozódik és növekszik az átadott új lakások száma, évtizedes összevetésben még mindig alacsony szinten van a piac – derül ki az Ingatlan.com legfrissebb hivatalos KSH-adatokat is feldolgozó elemzéséből.

Kevesebb épül, komoly kereslet mellett

Emlékezete, 2013 és 2017 között összesen mintegy 48 ezer új lakást adtak át. Ez a 2008 és 2012 között megépült több mint 112 ezres lakásszámnak kevesebb mint a fele. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: nagyon koncentráltak a lakásépítések az országon belül. Tíz új lakásból hat épület Budapesten, Pest és Győr-Moson-Sopron megyében készült el. Tehát ez a három régió adta az új lakások hatvan százalékát, a maradék negyven százalékon osztozott az ország többi része.

Az elemzés szerint az új lakások árának emelkedése a kiegyensúlyozatlan piaci tényezőkkel magyarázható. „Tapasztalataink szerint sok helyen, például a fővárosban nem épül annyi új lakás, amennyire kereslet lenne. Közben pedig fogynak a társasház- vagy családiház-építésre alkalmas telkek” – fogalmazott Balogh.

Ennyiből jön ki egy négyzetméter megépítése

A lakásdrágulásban szerepet játszik a már említett folyamatok mellett az is, hogy az építési költségek is emelkedő pályán vannak. Tavaly a magánszemélyek egy új lakás négyzetméterét áfa nélkül átlagosan 228 ezer forintból tudta megépíteni a hivatalos KSH-adatok szerint, ami hét százalékos drágulást jelent 2016-hoz képest.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)