Jump to content

Üzleti tipp: így is drágább lehet az ingatlan

2018. 09. 11. 16:00

Mi számít ma okosotthonnak vagy okosháznak? Mennyire pörögnek a piacon, és mennyivel érnek többet ezek az ingatlanok? Mi a helyzet az irodaházakkal és egyéb épületekkel? Az M2M Zóna műsorában az Otthontérkép Csoport vezető elemzőjét faggattuk a részletekről.

Mester Nándor a tapasztalataikról elmondta: az már teljesen természetesnek számít az új ingatlanoknál, hogy a klímát vagy a különböző őrző-védő funkciókat ellátó eszközöket távolról lehet vezérelni – általában okostelefonról. Ez a minimum a smart home fejlesztések területén, és a legtöbb ingatlanfejlesztő szinte kötelezően felajánlja ezeket a lehetőségeket a vevőknek.

Magyarországon ugyanakkor még elenyésző az okosingatlanok aránya, a szakértő szerint az 5 százalékot sem érik el a teljes hazai piacon. Hosszú távon viszont növekvő trendről van szó, és az új ingatlanoknál már 25-30%-os arányról beszélhetünk.

Társasházi lakás vs. családi ház

A társasházak esetében a lépcsőházi vagy külső kamera elhelyezését saját érdekből is még akár jóváhagyja a közösség, de ennél nagyobb okostechnológiai beruházások nem jellemzőek. A nagyobb családi házaknál viszont a tulajdonosok egy része már nagyságrendekkel többet költ az IoT-alapú (Dolgok Internete) fejlesztésekre. Ha például egy medencés kertről van szó, akkor a medence vízháztartásának ellenőrzése és a hűtés-fűtés is történhet internetre csatlakoztatott eszközön keresztül is.

Vidéket tekintve négy-öt olyan megyeszékhelyről beszélt az elemző, ahol a smart fejlesztések is szinte már részei a piacnak. „Elsősorban a Dunántúlról van szó, így például Győr, Székesfehérvár vagy a Balatonnál a legújabb fejlesztések is megemlíthetők, illetve Kecskemét, Debrecen és Miskolc bizonyos részei is idetartoznak” – részletezte Mester Nándor.

(Forrás: hazesotthon.co.hu;m2mzona.hu | Kép: pixabay.com)