A mindennapok során elkerülhetetlen, hogy olyan eszközökhöz és tárgyakhoz nyúljunk, amelyek hemzsegnek a baciktól. Épp ezért fontos, hogy bárhol is legyünk, mindig ügyeljük a kéz tisztaságára. Manapság már kaphatóak törlőkendők, kézfertőtlenítők, amelyek tökéletesen megfelelnek céljuknak, sőt nem drágák, sokáig elegendőek és kis helyen elférnek.
Ha az ember nem figyel az alapvető higiéniára, akkor számos megbetegedést vihet be a szervezetébe. A leggyakrabbak a: bélrendszeri betegségek, férgek, influenza, tbc, E.coli, stb. A súlyos fertőzések kezelése általában antibiotikumos kúrát igényel, ami azonban megviseli az emésztőszerveket, így nem annyira jó móka.
A bacilusok terjedéséhez elég csak a fertőzött területtel érintkezni, és mondjuk megdörzsölni a szemet, vagy körmöt rágni. A mikrobák bent is vannak a testben.
Ám vannak olyan esetek, amik kivédése esélytelen az ártatlan fél számára. Például, ha az ember elmegy egy étterembe, ugyanis a fertőzés bekerüléséhez elég annyi is, ha a szakács nem mosott kezet a mellékhelyiség használata után, és úgy nyúlt az ételhez. Ugyanakkor, az étel is könnyedén válthat bacitanyává. A romlott húsról ugyan úgy rákerül a kézre a bacilus, mint fordítva. Mindegyik esetben egyetlen mozdulatsorral meg lehetne előzni a kellemetlen következményeket.
A baktériumok egyes fajai akár két órát is képesek élni a felületeken. Az E. coli, a szalmonella és más bacik boldogan elélnek még pár órát a műanyag felületen, vagy akár a billentyűn, kilincsen.
A fertőzött területről származó kórokozó a száraz és tiszta területen is minimum húsz percig képes még betegséget terjeszteni. Ha ezt az időintervallumot túléli, és talál egy gazdatestet, utána képes megduplázódni és szaporodni.
Csak érdekességképp: A közös illemhelyiségekben lévő csapon 229,000 baktérium található egy négyzetcentiméteren. További 21,000 található az irodai íróasztalon. A kézen pedig 1500 baci található, szintén négyzetcentiméterenként.
Hogy hol vannak? Mindenhol. Egyszerűen csak tartsa tisztán a kezeit, és megmenekül.